ЄЦБ: Примус приватних інвесторів до списання боргів держав підриває довіру до євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ: Примус приватних інвесторів до списання боргів держав підриває довіру до євро

Казна та Політика
222
Європейський центральний банк (ЄЦБ) у четвер знову заявив, що примус приватних інвесторів до списання збитків за борговими зобов'язаннями низки країн єврозони може мати дуже неприємні наслідки для банківського сектора регіону і курсу євро.
Як йдеться в жовтневому бюлетені ЄЦБ, залучення приватного сектора в порятунок країн єврозони надасть "прямий негативний вплив" на банківський сектор регіону.
"Залучення приватних інвесторів стане суттєвим стресом для платоспроможності банків та інших фінансових інститутів в проблемних країнах, а також зробить вплив на баланси банків інших країн єврозони. Це може призвести до необхідності масштабної рекапіталізації банків", - попереджає ЄЦБ.
Така ситуація, на думку експертів банку, може спровокувати подальше розростання кризи в єврозоні.
"У випадку, якщо залучення приватних інвесторів у порятунок однієї з країн єврозони призведе до відходу учасників фінансового ринку від ризиків, доступ до ринкового фінансування для інших країн може погіршитися. Це може статися навіть у тому випадку, якщо економічні основи цих країн не змінювались", - відзначають в ЄЦБ.
Рекапіталізація банків ляже на плечі державного сектора, що підірве держфінанси і може призвести до пониження суверенного рейтингу, що в свою чергу, підвищить вартість залучення коштів для банків, говориться в повідомленні Центробанку.
Експерти ЄЦБ також побоюються, що залучення приватних інвесторів у порятунок країн регіону негативно позначиться на репутації європейської валюти.
Іноземні інвестори можуть стати більш обережними у відношенні "вкладення великих обсягів коштів в активи, номіновані у валюті країн, які не можуть платити за своїми зобов'язаннями і готові покладати відповідальність на приватний сектор в деяких умовах", відзначають в ЄЦБ.
Тиск на приватних інвесторів росте, регулятори розраховують, що власники грецьких облігацій візьмуть на себе більш значні втрати за цими активами, пише MarketWatch. У рамках програми, узгодженої європейськими лідерами 21 липня, приватні інвестори списали 21% своїх вкладень в грецькі бонди. Між тим, на фінансових ринках з'явилися чутки про те, що інвестори будуть змушені списати близько 50% вкладень.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас