Сербія здала кандидатський мінімум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сербія здала кандидатський мінімум

Казна та Політика
298
Нова доповідь Єврокомісії про розширення ЄС включала аналіз ситуації у восьми країнах-претендентах, причому тільки дві з них - Туреччина та Ісландія - не належать до Балкан. Основна увага була прикута до Сербії. Єврокомісія відзначила її значний прогрес на шляху до ЄС і порекомендувала лідерам країн Євросоюзу на грудневому саміті надати Белграду статус кандидата. Експерти Єврокомісії виділили успішне проведення Сербією юридичної реформи, посилення боротьби з корупцією та оргзлочинністю, розвиток ринкової економіки, а також виконання всіх зобов'язань перед Гаазьким трибуналом. Нагадаємо, влітку сербська влада видала Гаазі колишнього командувача армією боснійських сербів Ратко Младича і екс-лідера хорватських сербів Горана Хаджича.
Разом з тим головна перешкода на шляху Сербії до ЄС - косовська проблема - поки не усунута. Більше того, діалог між Белградом і Приштиною, що почався в березні, перерваний, і перспективи його туманні. Причиною загострення стала ситуація навколо КПП "Ярина" і "Брняк" на сербсько-косовському кордоні. До недавнього часу вони контролювалися поліцією з місцевих сербів. У липні косовський спецназ спробував узяти їх під свій контроль, але зустрів опір з боку сербів. У вересні владі Косово і місії ЄС EULEX вдалося зробити задумане, але ситуація на кордоні залишається напруженою.
За даними видання EUobserver, на грудневому саміті Німеччина може заблокувати процес інтеграції Сербії - "через підтримку нею напіввійськових груп" на півночі Косово. Сербська влада стверджує, що намагається знайти компроміс, однак Приштина блокує будь-які пропозиції. Втім, навіть якщо ситуацію на сербсько-косовському кордоні і вдасться врегулювати, про виконання головної вимоги Заходу - визнання Белградом незалежності Косова - говорити поки не доводиться.
Розбіжності щодо статусу Косово є, на думку Єврокомісії, "перешкодою на шляху до розвитку договірних відносин з ЄС" і для самої Приштини. Значно ближче до заповітної мети інший сусід Сербії - Чорногорія. Похваливши владу цієї країни за боротьбу з корупцією та оргзлочинністю, Єврокомісія закликала лідерів ЄС розпочати з республікою переговори про вступ. Тож Чорногорія цілком може стати 29-м членом єдиної Європи - до цього в ЄС буде прийнята Хорватія.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас