Гривня йде на посадку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня йде на посадку

Казна та Політика
5392
За даними Державної служби статистики, за вісім місяців поточного року імпорт товарів в Україну перевищив експорт на $8,1 млрд.
Приріст від’ємного сальдо до попереднього місяця в абсолютному вимірі склав $1,4 млрд., що наряду з лютневими даними є найвищим показником за аналізований період.
Непереконливо все виглядає і якщо робити порівняння з січнем-серпнем минулого року - тоді, нагадаємо, від'ємне значення з торгівлі товарами становило лише $4,5 млрд. Тобто всього за рік воно зросло на 80%. Разом з іншою статистикою такі дані змушують задуматися про майбутнє національної валюти, яка з того ж серпня почала здавати позиції на готівковому ринку з 7,97-8,01 UAH/USD до 8,01-8,06 UAH/USD.
За останніми даними, платіжний баланс України зводився з плюсом за рахунок торгівлі послугами, припливу іноземного капіталу і позикових коштів. На тлі цього зростали і резерви НБУ. Але у вересні НБУ констатував скорочення своїх запасів на рекордні за практично два роки 8,5%, до $35 млрд. Уваги заслуговує і різке зростання попиту населення на валюту. У вересні громадяни купили у банків $3,6 млрд. (а продали $1,5 млрд.), тоді як у попередні місяці в середньому купували по $2,3-3 млрд. Експерти не заперечують зростання ризиків для економіки України. У тому числі ними підкреслюється і більш млява позиція гривні під тиском згаданих вище факторів. "Тенденція до зростання від’ємного сальдо торгівлі товарами йде вже не перший місяць. Але до цього моменту вони перекривалися припливом валюти по капітальному рахунку, і ми бачили зростання золотовалютних резервів НБУ", - говорить економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
У найближчі місяці, на його думку, найбільш ймовірне збільшення від’ємного сальдо торгівлі товарами на тлі зниження резервів Нацбанку. При цьому перекривати його стане складніше, адже через світову напруженість, в першу чергу в країнах ЄС, обсяги іноземних інвестицій будуть падати, а отримати позикові кошти на міжнародному ринку капіталу стає все складніше.
"Ситуація із зовнішньоторговельним сальдо в четвертому кварталі буде напружена. Сповільнення зовнішнього попиту і зниження цін на сталь негативно вплинуть на динаміку експорту", - погоджується головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. У той же час, якщо Україна і Росія не дійдуть згоди про зниження імпортної ціни газу, імпорт буде і далі збільшуватися. При таких умовах, на її думку, від’ємне зовнішньоторговельне сальдо за результатами 2011 р. може досягти $14 млрд. ($9,3 млрд. у минулому році).
Аналітик ІК Eavex Capital Дмитро Чурін "енергетичне" питання вважає основним. "Якщо говорити про товарну структуру, то імпорт енергоресурсів, зокрема нафти і газу, за вісім місяців збільшився на 60% в грошовому вираженні, до $18,4 млрд. Саме енергоресурси вносять основний дисбаланс в торговельний баланс України", - говорить експерт. Його прогноз щодо мінусу торговельного балансу дещо скромніший - $12,6 млрд.
Два інші фактори, що стимулюють імпорт, - закупівля обладнання під Євро-2012 і споживчий попит, у тому числі споживчий. "Імпорт машин і побутової техніки збільшується під впливом споживчого попиту - адже чекаючи девальвації гривні, люди активно витрачають свої заощадження", - міркує начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб.
Як вважає Олександр Жолудь, НБУ треба вже зараз потроху послаблювати гривню щоб уникнути повторення докризової ситуації. Це, принаймні, могло б заспокоїти хвилювання населення з приводу майбутніх різких стрибків обмінного курсу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас