Юнкер запропонував 10 кроків для подолання боргової кризи в єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юнкер запропонував 10 кроків для подолання боргової кризи в єврозоні

Валюта
552
Голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер запропонував 10 кроків для подолання боргової кризи в єврозоні. Покроковий план європейського політика передбачає в тому числі автоматичні санкції для систематичних порушників бюджетної дисципліни, розширення повноважень Єврокомісії та дивіденди для платників податків, що беруть участь у програмі порятунку банків, пише Reuters з посиланням на інтерв'ю Юнкера, опубліковане сьогодні в німецькій діловій пресі.
Першим кроком, на думку глави Єврогрупи, повинно стати надання Греції чергового траншу кредиту на 8 млрд євро, якщо це можливо. При цьому всі країни єврозони, включаючи Грецію, повинні продовжувати дотримуватися намічених планів бюджетної консолідації. Програма Юнкера передбачає автоматичні санкції для тих держав регіону, які повторно не досягли цільових показників щодо скорочення дефіциту бюджету.
Наступним кроком виходу з кризи має стати триступенева програма з рекапіталізації банків. На думку політика, у разі виникнення проблем з рівнем достатності капіталу європейським банкам слід спочатку постаратися залучити фінансування на ринку. Якщо це зробити не вийде, то в гру повинні вступити уряди європейських держав. Їм належить вирішити, які заходи вжити, щоб допомогти банкам. Оскільки "спасіння" кредитних організацій ляже на плечі платників податків, необхідно подбати про те, щоб вони (платники податків) мали з цього деякі переваги, вважає Юнкер.
"Ми не можемо просто так дати кредитним організаціям гроші. Той, хто надає капітал, повинен мати право голосу, брати участь у схваленні рішень та управлінні банком, наприклад, бути присутнім в наглядовій раді, раді директорів і, відповідно, мати свою частку в прибутку", - резюмував європейський політик.
В цілому економіст вказав на необхідність зламати стереотипи поділу європейських країн на ті, що віддають гроші, і ті, що їх приймають. Тому необхідно розробити спеціальні програми зростання економік периферійних країн зони євро. При реалізації цих програм "проблемні" країни повинні отримувати адміністративну підтримку від "колег" по регіону.
В інтерв'ю економіст серед іншого висловився за більш суворе регулювання фінансової сфери і за введення податку на фінансові транзакції, що має стати ще одним кроком в програму виходу із кризи.
На закінчення Юнкер наголосив на необхідності створення "економічного уряду" країн єврозони. "Я виступаю за цю ідею на протязі вже 20 років. І я радий, що кількість людей, що підтримують її, стрімко зростає. Однак в економічному уряді країн єврозони не повинно бути франко-німецької монополії", - сказав він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас