Чотири наївні запитання про Україну та європейську кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чотири наївні запитання про Україну та європейську кризу

Валюта
3308
Нацбанк тільки у вересні витратив на підтримку національної валюти понад 3 мільярди доларів.
1. Що відбувається в світі?
Минулого тижня світові рейтингові агентства знижували рейтинги європейських країн. Під роздачу агентства Fitch потрапили Італія та Іспанія. І попри те, що євро після цих подій встояв, а в останні дні навіть почав зростати, багато економістів називають цю ситуацію затишшям перед бурею.
Британський прем'єр Девід Кемерон попередив, що у ЄС залишилося всього кілька тижнів для запобігання економічній катастрофі.
За океаном теж побоюються європейської кризи і кажуть, що зараз весь світ знаходиться в одному човні. Тобто європейські проблеми потягнуть на дно інші економіки.
- Наші прямі фінансові ризики, пов'язані з цими державами і фінансовими інститутами, досить малі, але Європа така велика і так сильно інтегрована з США і світовою економікою, що серйозна криза в Європі може знизити впевненість і послабити попит, - говорить міністр фінансів США Тімоті Гайтнер.
Можна було б припустити, що американці хочуть перекласти свої проблеми на інші держави, але експерти вважають, що за океаном уникли рецесії.
- США, швидше за все, на даний час уникли рецесії, хоча ще занадто рано говорити, що в економіці все добре, - про це йдеться в прогнозі економістів Goldman Sachs Group Inc. і Macroeconomic Advisers LLC. - Більш сильна, ніж передбачалося, статистика спонукала аналітиків підвищити свій прогноз економічного зростання США.
2. Який вплив це справляє на Україну?
Природно, що такі хвилювання у світовому економічному океані не можуть пройти повз Україну. І, як кажуть українські аналітики, побоюватися потрібно Європи.
- Боргова криза в єврозоні може сповільнити зростання української економіки, - впевнений керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко. - Експорт вітчизняних товарів скоротиться. Ймовірність рецесії в Європі наразі оцінюється експертами на рівні 40%, глобальної рецесії - 35-38%.
Природно, це призведе до зниження цін на сировину. А значить, приплив валюти в Україну скоротиться. Хоча вже зараз наша країна фактично сидить на голодному пайку. А тут ще й заборона на продаж зерна за кордон, яка діяла донедавна.
- Україна упустила можливість експортувати не менше 6 млн тонн зерна до тих 3,3 млн тонн, які ми експортували, - заявив генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов. - Вартість втрати державою маси валюти при середній ціні зерна нехай 250 дол./т дорівнює розміру "маленького" траншу МВФ - 1,5 млрд доларів.
Підсумок такої ситуації озвучив Нацбанк. За вересень валютні резерви НБУ "схудли" більш ніж на 3 мільярди доларів, або 8,5%. Щоб на пальцях пояснити, до чого це може призвести, експерти наводять приклад з людиною. Якщо худнути такими темпами, то через кілька місяців можна потрапити до лікарні.
В такій ситуації обмеження на обмін валюти з боку населення виглядають цілком резонним кроком. Нацбанк усіма силами знижує попит на валюту.
3. Чи можна взагалі зафіксувати вартість долара?
Експерти говорять, що чисто теоретично зробити це можна. Однак для економіки це може стати ведмежою послугою.
- Історія знає випадки, коли національна валюта окремих країн була жорстко прив'язана до долара, фунта і навіть німецької марки, - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Проблема полягає в тому, що жорстка прив'язка валюти дійсно дає позитивний ефект на внутрішньому ринку, тому що істотно знижує інтерес населення до іноземної валюти. Але породжує іншу проблему, значно складнішу. Економіка України не може існувати автономно на світовому ринку. Наприклад, у даній ситуації Росія девальвує свій рубль, а це означає, що українська гривня, залишаючись стабільною, зміцнюється. Стає невигідно експортувати українські товари в Росію. Мало того, на якомусь етапі може скластися ситуація, коли буде дешевше купити товар в Росії та ввезти в Україну, ніж виробляти його ж у нас. У нас і так зараз зовнішня торгівля ведеться в мінус. За підсумками першого півріччя Україні довелося заплатити закордонним компаніям на 3,3 млрд доларів більше, ніж отримали українські експортери. До кінця року ця цифра може зрости до 7-9 млрд доларів.
4. Яким буде курс в обмінниках?
- У разі дефолту Греції, погіршення поточного рахунку платіжного балансу, який є вже зараз, а також відтоку валюти з банківського сектора вартість готівкового долара на початку наступного року може перевищити позначку 8,25 грн., - говорить Микола Івченко. - У випадку дефолту в Греції до кінця березня 2012 року і паралельного розростання боргової кризи на інші країни євро на світовому ринку може знизитися в ціні до 1,23-1,25. У цьому випадку (при середньому курсі продажу готівкового долара на рівні 8,20-8,25 грн.) середній курс продажу готівкової євровалюти в Україні складе 10,25-10,40 грн. Однак якщо дефолту в Греції не станеться, а поширення боргової кризи на єврозону буде дотримано Фондом європейської стабільності і ЄЦБ, то зниження курсу євро буде більш помірним і до кінця березня наступного року він може скласти 1,3000 (-2,26%). В Україні в цьому випадку готівкова євровалюта буде продаватися за курсом 10,8 грн.
Варіанти розвитку подій
Оптимістичний. НБУ без особливих проблем може утримати курс долара на рівні 8 грн. до кінця року. У 2012 році вірогідність утримання курсу долара стабільним - близько 50%. Можливо, Євро-2012 справді приведе до припливу валюти в Україну. У будь-якому випадку надія вмирає останньою. А ось вже в 2013 році можна очікувати відновлення світової економіки, і тоді можна буде за рахунок залучення нових іноземних інвестицій утримувати стабільним курс долара ще кілька років.
Реалістичний. З оглядкою на Росію та інші країни світу почати плавну планомірну девальвацію гривні. При цьому не допускати різких стрибків курсу, а знецінювати гривню по півкопійки на день. Можна було б таким чином до осені 2012 року курс долара довести до рівня 8,4-8,5 грн. І тим самим бути готовим поглинути частину емісії гривні, яка "виплеснеться" напередодні виборів у Верховну Раду.
Песимістичний. Максимально утримувати курс долара, використовуючи всі економічні та неекономічні важелі, щоб не допустити його істотної зміни до парламентських виборів. А далі вже дати послаблення і девальвувати його до краю, може, навіть до 12-14 грн. Цей варіант може статися і не обов'язково під впливом виборів, а у випадку, якщо в черговий раз Україну застане світова криза з фіксованим курсом. Багато в чому обвал курсу долара наприкінці 2008 року і був спровокований ручним управлінням курсом долара за 2005-2008 роки.
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас