Банкомати валюту не чекають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкомати валюту не чекають

Валюта
1655
Кредитно-фінансові установи не поспішають відгукуватися на постанову НБУ №278, якою, крім іншого, передбачається можливість обміну валюти в банкоматах. Технічні складності і дорожнеча впровадження новації регулятора майже до нуля остудили бажання банкірів розвивати цей сегмент бізнесу.
Після впровадження НБУ у вересні поточного року нових правил обміну валюти, які передбачають обов'язкову ідентифікацію клієнта, банки отримали стимул швидше впроваджувати сучасні технології в обслуговуванні клієнтів, вважає голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет. "Ми вже впровадили в банку таку технологію проведення обміну валют з дотриманням всіх вимог НБУ. Скоро будь-яка людина зможе без проблем придбати валюту в наших банкоматах, для цього потрібно буде оформити будь-яку банківську пластикову картку", - заявив банкір.
Втім, швидкій популяризації обміну без участі касира заважає законодавча заборона на видачу інвалюти за картками українських банків, у випадках, коли задіяні гривневі рахунки клієнта (за картками іноземних банків видача валюти дозволена.- "і"). За словами директора з питань розвитку бізнесу Українського процесингового центру (UPC) Андрія Березюка, технічно обійти цю заборону можливо. Достатньо в лічені секунди зняти з рахунку клієнта гривню, купити на неї валюту і видати її клієнту вже у вигляді долара або євро. Що, мабуть, і впровадив у свою технологію банк.
Додаткова комісія за такою операцією не стягується, а ліміти щодо зняття валюти з картки діють в залежності від її рівня і/або побажання клієнта.
Крім того, за інформацією ПриватБанку, в даний час фінустанова веде переговори про закупівлю банкоматів, за допомогою яких можливий обмін валюти без необхідності задіяти картки (за готівку).
Відповідно до постанови НБУ №278, банки мають право через банкомати здійснювати операції з купівлі у фізичних осіб готівкової іноземної валюти за готівкову гривню.
Поки що такі банкомати, за словами представників Українського процесингового центру, в Україні запустили лише одиниці з банків. "За ними можна було робити купівлю-продаж інвалюти. Як такі банкомати будуть працювати зараз, відповідно до постанови НБУ, невідомо. Але, швидше за все, банки будуть якось пристосовуватися", - говорить Андрій Березюк.
Втім, Національний банк така можливість дуже радує через наближення Євро-2012. Так, наприкінці вересня директор гендепартаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова попередньо повідомила про те, що найближчим часом у Києві деякими банками буде встановлено близько 50 банкоматів для обміну валюти (здатних приймати валюту і видавати гривні).
За логікою, як каже директор операційного департаменту банку "Фінанси та кредит" Галина Калашникова, закуповувати такі банкомати зможуть тільки великі комерційні банки, здатні дозволити собі таку досить не дешеву техніку. За різними оцінками, вартість подібних банкоматів коливається в діапазоні $25-50 тис. залежно від характеристик і функціоналу.
Що також не сприяє їх масовій популяризації серед банкірів. Так, за словами голови правління UniCredit Bank Бориса Тимонькіна, в підопічній йому фінустанові операції з обміну валюти через банкомати не плануються. "Для цих цілей існують обмінники. Навіщо в нервовий час заохочувати населення міняти гроші, адже це тиск на гривню?" - резонно зауважує він. Інтерес же Нацбанку до таких банкоматів Борис Тимонькін пов'язує зі своєрвдним пошуком керованої альтернативи - мовляв, "якщо вже міняють, то хай міняють через банкомати", що в принципі несе позитив для банківської системи.
Не бачить причин для зростання послуги обміну валюти в банкоматах найближчим часом і голова правління UPC Антон Романчук. "На сьогоднішній день послуга обміну валюти в банкоматах не надто затребувана, - пояснює експерт.- По-перше, банкоматів з такою функцією в Україні небагато. По-друге, в таких банкоматах існують досить суворі обмеження щодо купюр, а також ліміти, що обмежують загальну суму обміну до кількох тисяч гривень".
До того ж, як припускає адвокат ЮФ "Ілляшев та Партнери" Микола Буртовий, швидше за все, операції в таких банкоматах додатково будуть обкладатися комісією (хоча комісія у пунктах обміну валюти законодавчо заборонена), що зіграє тільки на руку традиційним обмінним пунктам.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас