Банк-гігант Dexia узятий на поруки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк-гігант Dexia узятий на поруки

490
Керівництво Dexia звернулося по екстрену держдопомогу минулого тижня після того, як акції банку впали на 42%. Компанія зіткнулася з серйозними фінансовими проблемами, через наявність у її портфелі державних облігацій проблемних європейських країн обсягом EUR21 млрд. - борги Греції, а також Італії, Португалії, Іспанії та Ірландії, які стоять на межі дефолту.
Раніше Dexia вважалася світовим лідером серед кредитних організацій, пов'язаних з муніципалітетами, і, як виявилося, занадто щедро інвестувала в державні цінні папери. У другому кварталі поточного року Dexia зазнав неймовірний збиток, що склав EUR4 млрд. через списання грецьких боргів, і щодо ринку поширилися побоювання, що цей гігант може стати європейським Lehman Brothers.
Втеча клієнтів з банку почалося у вересні. За даними бельгійської газети De Tijd, відтік коштів з депозитів у Dexia склав EUR1 млрд., а тільки за 4 жовтня, коли акції компанії значно впали, клієнти зняли EUR400 млн. У Бельгії вклади розміром до EUR100 тис. захищені, і у разі банкрутства банку їх виплатить фонд захисту вкладників, який діє в країні. Проте багато громадян побоюються затримок і вважали за краще перекласти свої заощадження.
У минулий четвер рейтингове агентство Standard & Poors знизило рейтинги основних підрозділів Dexia з "A" до "A-", мотивувавши своє рішення тим, що банку все важче позичити гроші на зовнішньому ринку, а фінансові гарантії під випуск нових похідних паперів ростуть, що породжує проблеми з ліквідністю.
Сукупність активи групи Dexia перевищують EUR500 млрд., тому компанія була розцінена владою як занадто велика і значуща для європейської фінансової системи, щоб дозволити їй впасти. Враховуючи лякливість інвесторів в ситуації в Європі ситуації, крах такого банку міг спровокувати ланцюгову реакцію - втечу вкладників та інвесторів з інших фінансових структур.
Відповідно до плану, схваленого трьома урядами в ході 14-годинного засідання і схваленого радою директорів компанії, уряд Бельгії націоналізує бельгійський підрозділ Dexia, виплативши акціонерам EUR4 млрд.
Як сказано в заяві Dexia, продаж бельгійського підрозділу скоротить короткострокові потреби банківської групи у фінансуванні з EUR14 млрд. до EUR10 млрд. З метою знайти додаткові кошти Dexia веде переговори з французькою державною фінансовою організацією Caisse des Depots et Consignations і французьким національним банком La Banque Postale щодо фінансування своїх місцевих філій. Також найближчим часом група планує продати свій підрозділ в Люксембурзі.
"Ми раді, що досягли головної мети, Dexia Bank Belgium вдасться уникнути значних втрат і ризиків. Тепер, після нашого викупу 100% акцій національного філії банку, його активи є захищеними більше, ніж коли-небудь раніше", - оголосив прем'єр -міністр Бельгії Ів Летерм.
Крім цього, Брюссель візьме участь у формуванні фінансової подушки безпеки для інших активів Dexia. У загальній складності банківській групі будуть надані державні гарантії на EUR90 млрд., 60,5% із цієї суми виділить Бельгія, 36,5% - Франція, і 3% - Люксембург. У разі необхідності ці гарантії можуть бути продовжені на 10 років.
Dexia став першою кредитною установою, якій вирішено надати допомогу в ході боргової кризи, яка вибухнула в Європі. Його порятунок стане дуже болючим для Бельгії, в якій розмір державного боргу сягає 96,2% від ВВП - третій за величиною показник у єврозоні після Греції і Італії. За словами міністра фінансів країни Дідьє Рейндерс, угода про взяття на поруки Dexia доведе держборг країни до 100%. Раніше рейтингове агентство Moody's заявило, що може у зв'язку з цим знизити рейтинг бельгійських держоблігацій.
Втім, на переконання експертів, у європейських урядів зараз немає іншого вибору, крім як гасити вливанням грошей осередки пожеж, які спалахують у фінансовій системі.
"Dexia - це не ізольована проблема. Всі інвестори в Європі ставлять питання: як політики будуть стабілізувати ситуацію з цим банком, і те, що вони хочуть бачити, - це координовані та професійні кроки. Тільки так можна відновити спокій на ринку" , - відзначає аналітик фінансової компанії Rabobank International Кор Клуіс.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас