Купи собі трохи Іспанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купи собі трохи Іспанії

Казна та Політика
788
Росія може допомогти перевантаженим боргами країнам єврозони і викупити частину облігацій Іспанії, що опинилася на порозі фінансової кризи. Подібні кроки з викупу італійських паперів уже обговорює Китай. При цьому китайці в обмін на допомогу вимагають від Європи відповідних поступок.
Як розповів у понеділок помічник президента Аркадій Дворкович, тема можливого викупу Росією іспанських облігацій обговорювалася на вересневій зустрічі міністра економіки та фінансів Іспанії Єлени Сальгадо з тоді ще російським міністром фінансів Олексієм Кудріним і главою МЗС Сергієм Лавровим.
Дворкович, втім, обмовився, що Росія готова допомагати лише за умови, що країни єврозони нададуть "конкретну, зрозумілу стратегію виходу з кризи". "Якщо в рамках цієї стратегії буде необхідна підтримка Росії, інших країн BRICS, ми будемо цю підтримку надавати, - пообіцяв Дворкович. - Але поки така стратегія не оголошена, про це говорити передчасно".
Пізніше перший заступник голови ЦБ Олексій Улюкаєв запевнив, що Банк Росії готовий вкладатися в іспанські папери, якщо надійде така вказівка уряду. Про власні резерви ЦБ при цьому не йдеться. На порятунок євро можуть бути спрямовані кошти Резервного фонду і Фонду національного добробуту, якими ЦБ управляє як агент уряду.
Росія вже допомогла одній європейській країні, що має фінансові проблеми: Кіпру обіцяно кредит в 2,5 млрд на 4,5 роки. Ці кошти дозволять Кіпру не вимагати допомоги ЄС. Наприкінці вересня у Вашингтоні міністри фінансів країн BRICS обговорювали свою можливу участь у вирішенні європейських проблем. Міністр фінансів Бразилії Гвідо Мантега заявляв про готовність інвестувати в ЄС $10 млрд. Однак за підсумками зустрічі офіційного плану спільних дій запропоновано не було.
У країн BRICS вистачить грошей на порятунок європейських країн, вказують аналітики китайського агентства "Синьхуа", - резерви цих країн становлять $4 трлн. Поки вони не готові прийняти політичні рішення, але в підсумку підтримка буде надана: криза в Європі знижує попит на товари, які експортують учасники BRICS.
Китай вже обговорював можливість викупу значної частини італійських облігацій, однак китайці також чекають більш чіткого плану вирішення європейських проблем. І вимагає відповідних поступок, наприклад, визнання ЄС ринкового характеру китайської економіки - про це в середині вересня говорив китайський прем'єр Вень Цзябао.
Олексій Дев'ятов з "Уралсиб Кепітал" вважає, що Росії вигідно допомагати європейським країнам, адже якщо криза в Європі вразить банківську сферу, постраждає і російський бізнес. Однак просто дати гроші Європі не можна - це їхні проблеми не вирішить. Росія може виділити кошти, як тільки детальний план виходу з кризи буде опублікований. Це може бути зроблено до саміту лідерів G20 на початку листопада, пояснив Дев'ятов. Плани повинні, на думку Дев'ятова, передбачати більш детальну економічну інтеграцію аж до створення загальноєвропейського міністерства фінансів.
На якість російських резервів купівля іспанських облігацій не вплине, тому що мова буде йти про невеликі обсяги, упевнений аналітик ТБК Капітал Сергій Карихалін. "Мова не йде про те, щоб скупити величезні обсяги іспанських облігацій, - впевнений Карихалін. - А з урахуванням падіння вартості іспанські папери можуть становити інтерес з точки зору співвідношення ризик/доходність".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас