Економічному зростанню Китаю загрожують величезні борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічному зростанню Китаю загрожують величезні борги

Казна та Політика
1237
Китайську економіку можуть підірвати непомірно великі погані борги регіональної влади. У 2008 році уряд оголосив про пакет стимуляційних заходів на 600 млрд дол., що допомогло країні відносно легко пережити глобальну економічну кризу. Однак наслідком стали величезні позики місцевої влади на інфраструктурні проекти, розплатитися за які вчасно вони часом не в змозі. На кінець 2010 року борги становили 10,7 трлн юанів (1,68 трлн дол.)
За оцінками офіційного Пекіна, обсяг поганих кредитів становить 2,5-3 трлн юанів (393-472 млрд дол.), в той час як в Standard Chartered вважають, що цей показник може скласти 8-9 трлн юанів (1, 2-1,4 трлн дол.) Як зазначає агентство Reuters, найгірший варіант перевищить обсяг списань у фінансовому секторі США в 2008 році - 700 млрд дол.
Ризик дефолтів зростає. Так, влада північної провінції Ляонін, де зосереджені значні промислові потужності, в 2010 році прострочила 85% платежів, йдеться в доповіді місцевого аудитора. Але муніципальна влада, схоже, не сильно переживає, тому що чітко дотримується директив Пекіна утримати зростання ВВП на рівні не нижче 8%. У разі ж неспроможності розплатитися за рахунками вони розраховують, що центральний уряд прийде на допомогу.
"Багато з цих кредитів, виданих місцевим урядам і різним державним компаніям, можуть бути не повернені. А отже, саме центральному уряду доведеться виручати або місцеву владу, або банки, а швидше і тих і інших. Так вже було в 1990 році. Тоді, зокрема, влада залучила управляючі компанії для рекапіталізації банків, у яких накопичилося занадто багато токсичних боргів", - сказав РБК daily аналітик Capital Economics Ван Ціньвей. Крім того, влада може дозволити місцевим урядам шукати гроші на ринках муніципальних бондів.
Однак на кожну діжку меду знайдеться своя ложка дьогтю. Одним з пріоритетів на найближчі п'ять років Пекін оголосив стримування зростання цін на нерухомість, що не подобається місцевим адміністраціям. Справа в тому, що муніципалітети зацікавлені в максимально високих цінах на ринку, оскільки продажі земельних ділянок забезпечують їх боргові зобов'язання і в цілому дають до 40% всього прибутку. Тепер же їх змушують відмовитися від землі як застави по кредитах.
Одним з побічних ефектів закручування гайок стає зростання так званого тіньового банкінгу, коли нелегальні позичальники або трастові компанії надають кредит, який в бухгалтерському балансі проходить, наприклад, по графі "інвестування". Цього року такі підпільники надали девелоперам кредити на 32,7 млрд дол., при тому що офіційний обсяг їх кредитування - 33,2 млрд дол.
Перекиданням боргів по різних графах займаються і державні банки (за повідомленнями китайських ЗМІ, ті планують для кращої звітності рознести по інших графах борги в 440 млрд дол.) І така ситуація, схоже, влаштовує всіх.
"Якщо місцеві уряди зіткнуться з різким зростанням боргу, то навряд чи це так сильно сповільнить зростання економіки Піднебесної. Однак якщо банки будуть терпіти сильні збитки, то Китай отримає неефективний банківський сектор на найближчі кілька років, що вже точно потягне за собою зниження зростання ВВП", - зазначив Ван Ціньвей. А зниження цього показника напередодні передачі влади від чинного голови КНР Ху Цзіньтао до його заступника Сі Цзіньпін восени наступного року для правлячої Комуністичної партії не вигідне.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас