Гривня пішла на обмін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня пішла на обмін

Валюта
4059
Українці все ще пам'ятають складну ситуацію осені 2008 року, тому міркування економістів і банкірів про другу хвилю кризи викликали відтік коштів з рахунків у банках. У вересні вперше за два роки сталося скорочення загального депозитного портфеля фізичних осіб - на 3 млрд грн, до 300,3 млрд грн, повідомили вчора в Нацбанку. Востаннє відтік вкладів спостерігався у вересні 2009 року, коли система втратила 1,6 млрд грн. А найбільше скорочення портфеля востаннє спостерігалося в березні 2009 року (-4,9 млрд грн), коли він досяг "дна" в 191,3 млрд грн. Згодом населення лише поповнювало депозити, збільшивши їх на 50%, або 101 млрд грн.
Настрій вкладників погіршився відразу ж після пониження рейтингу США і поширення боргової кризи на периферійні країни єврозони - за серпень громадяни зняли з гривневих депозитів 810 млн грн, чого не було вже два роки, і почали скуповувати валюту.
Скорочення депозитного портфеля економісти пояснюють падінням довіри до національної валюти. За даними НБУ, у вересні населення купило іноземної валюти на $2,09 млрд більше, ніж продало, - це рекордний обсяг з листопада 2008 року. З початку року щомісяця фізособи купували в середньому на $1,2 млрд більше, підрахував аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк: "Швидше за все на купівлю валюти знімалися кошти з гривневих депозитів, оскільки через нервозність на фінансових ринках і дії НБУ щодо обмеження купівлі готівкової валюти ростуть девальваційні настрої громадян".
Попит населення активно підігрівався чутками. Наприклад, у вересні обговорювалася можливість девальвації гривні після парламентських виборів до 10 грн/$. А вже на початку жовтня до Комерсант-Україна зверталися з питанням: чи правда, що через два тижні НБУ знизить курс до 8,5 грн/$? Минулого четверга перший заступник голови НБУ Юрій Колобов заявив про відсутність належних економічних підстав для девальвації гривні на тлі низьких темпів інфляції, рекордного врожаю і високих цін на метали.
Банкіри не можуть спрогнозувати, скільки триватиме відтік. "Депозити в гривні скорочуються через девальваційні очікування населення. Частина коштів залишається у людей, швидше за все на них купується готівкова іноземна валюта. А частину коштів вони повертають в банки у вигляді валютних депозитів, - сказав заступник голови правління "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Дмитро Золотько. - Така ситуація склалася тому, що люди не довіряють національній валюті і банкам, і коли це зміниться, сказати складно". Втім, за минулий місяць вклади у валюті зросли всього на $13,5 млн.
Скорочення портфеля гривневих вкладів негативно позначається як на пасивній базі банків, так і на їх репутації. Для того щоб зламати цю тенденцію, банкіри вже почали підвищувати привабливість депозитів у гривні. Згідно з "індексом Українському ставок за депозитами фізосіб", найбільше подорожчали вклади на три місяці - на 0,8 в.п., тоді як у серпні - на 0,26 в.п. Прибутковість внесків на термін від 6 до 12 місяців піднялася на 0,35-0,43 в.п. "Люди почали оцінювати свої ризики, тому вважали за краще забирати гроші з депозитів, які давали 10-12% річних. З цієї причини ми вже почали підвищувати ставки: раніше ставка за річним внеском становила 14%, тепер 15,5%, - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. - Тому зміна ціни депозиту хоча б на кілька пунктів дозволить більш активно залучати гривню".
Втім, ставок, які були в розпал кризи 2008-2009 років, банкіри поки не обіцяють. "Банки почали підвищувати ставки за депозитами у національній валюті. Вони можуть зрости до 15-16%, але навряд чи будуть вищі 17%, - вважає заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов. - Але найголовніше - населенню потрібно заспокоїтися, а для цього має пройти хоча б місяці два. Якщо ситуація не стабілізується, підвищення ставок нічого не дасть".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас