Франція прагне зробити продовольче питання одним з центральних на саміті "двадцятки" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція прагне зробити продовольче питання одним з центральних на саміті "двадцятки"

Аграрний ринок
156
Франція розраховує на затвердження майбутнім в листопаді самітом "двадцятки" розгорнутого плану дій для вирішення продовольчої проблеми у світі.
"Президент Франції Ніколя Саркозі вважає, що питання забезпечення продовольством населення Землі буде одним з ключових в 21 столітті. Тому він вважає, що всі країни "двадцятки" повинні зайнятися цим питанням, повинні знайти вирішення проблеми забезпечення населення продовольством в майбутні 50 років", - заявив журналістам в Парижі міністр сільського господарства головуючої в "двадцятці" Франції Брюно Ле Мер.
При цьому він підкреслив, що вирішення проблеми треба знайти в короткі терміни.
За словами міністра, президент Франції "вирішив зробити сільськогосподарську проблему однією з центральних на саміті "двадцятки" 3-4 листопада в Каннах.
Б. Ле Мер зазначив, що це питання вперше включене до порядку денного саміту.
"Ми повинні збільшити виробництво продовольства на 70% в майбутні роки, якщо хочемо нагодувати людей у ​​всьому світі. І це ключове питання для будь-якої країни, особливо для держав "двадцятки", на які припадає 80% виробництва продовольства у світі", - сказав міністр.
Він повідомив, що на саміт виносяться пропозиції про шляхи вирішення проблеми, які містяться в плані дій, схваленому міністрами сільського господарства в червні в Парижі.
За словами Б. Ле Мера, план ґрунтується на п'яти стовпах.
"Перший полягає в необхідності реінвестувати у світове сільськогосподарське виробництво, в першу чергу в країнах, що розвиваються. Це новий підхід, - підкреслив міністр. - Північ не повинен годувати Південь. Самі країни, розвиваються, повинні налагодити сільськогосподарське виробництво. Ми ж хочемо допомогти їм у цьому, щоб вони були в змозі самі забезпечити свої потреби в аграрній продукції".
Друге завдання полягає в тому, щоб підвищити транспарентність на сільськогосподарських ринках, третя - в тому, щоб посилити міжнародну координацію з метою запобігання кризам на ринках і мати можливість справлятися з ними.
"Подивимося на події недавнього минулого, наприклад, на те, що сталося в липні 2010 року в Росії, яка зіткнулася з жахливими проблемами через посуху і вирішила закрити кордони (для експорту зерна - ІФ), оскільки хотіла зберегти виробництво для свого населення, - сказав Б. Ле Мер. - Як вони вирішили закрити кордони? Вони вирішили це особисто, не попередивши жодну з країн і не давши жодної інформації іншим країнам".
"В результаті ціни на зерно зросли за дуже короткий період. Це, звичайно, мало дуже негативні наслідки для ринків, особливо європейських країн", - сказав міністр.
Ідея програми швидкого реагування полягає в тому, зазначив він, щоб налагодити координацію країн "двадцятки", "щоб нас інформували про подібні кроки, і ми могли схвалювати правильні рішення і справлятися з наслідками таких рішень".
Пропонуються також заходи, покликані скоротити вплив волатильності цін сільгосппродукції на найбільш вразливі країни. З цією метою, сказав міністр, пропонується створювати запаси продовольства на випадок надзвичайних ситуацій в уразливих регіонах. Останнє положення плану стосується регулювання ринків похідних фінансових інструментів на сільгосппродукцію.
"Ми підготували ряд пропозицій і звернулися з проханням до наших колег - міністрів фінансів - просунутися в регулюванні ринків похідних фінансових інструментів", - сказав Б. Ле Мер.
Він висловив сподівання, що міністри фінансів країн "двадцятки" могли б ухвалити рішення на базі плану дій на зустрічі 14 жовтня.
Б. Ле Мер повідомив, що обговорював план дій не тільки з країнами "двадцятки", а й міжнародними інститутами, неурядовими організаціями, представниками приватного сектора.
Міністр зазначив, що тема сільського господарства - це "не тільки економічне і соціальне, а й політичне питання". За ним, за його словами, стоять і проблеми взаємин між країнами, і ризики політичних хвилювань в деяких державах, де уряди не в змозі нагодувати населення.
"Це також питання політичної моралі, оскільки ми не можемо змиритися з тим, що у світі досі голодує мільярд людей", - заявив Б. Ле Мер.
"Ухвалення плану дії в галузі сільського господарства "двадцяткою" буде найбільш важливим моментом для нас", - вважає міністр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас