Ъ: Реструктуризації пред'явили рахунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Реструктуризації пред'явили рахунок

Енергетика
838
Реструктуризація НАК "Нафтогаз України" стурбувала кредиторів компанії. Представники американської Merchant повідомили Кабмін про намір блокувати реформу доти, доки "Нафтогаз" не погасить борг у $28 млн, що виник ще в 90-і роки. Компанія вже домоглася знерухомлення акцій "Нафтогазу" в JKX Oil&Gas. Втім, НАК подала апеляції на судові рішення, прийняті на користь Merchant, і виграла суперечку з ще однією компанією, що вимагає виплати схожого боргу.
Корпорація Merchant International Company Ltd (зареєстрована в штаті Делавер, США) стурбована дорученням президента України Віктора Януковича провести реструктуризацію НАК "Нафтогаз України". "Дане доручення може порушити права Merchant як кредитора "Нафтогазу", - йдеться в листі, направленому Кабінету міністрів 30 вересня юридичною фірмою Hogan Lovells, що є юридичним радником Merchant.
Суперечка між Merchant і "Нафтогазом" стосується боргу в $24,72 млн за поставлений в Україну газ. Він виник ще в 90-х роках між структурами АТ "Укргазпром" ("Нафтогаз" - його правонаступник) і ВАТ "Северстудстрой" (на той момент - структура "Газпрому"). Наприкінці 1998 року заборгованість була переуступлена Merchant, яка на початку 2000-х зробила спробу добитися повернення боргу в судовому порядку. У липні 2006 року Вищий господарський суд (ВГСУ) прийняв рішення про стягнення з "Нафтогазу" $24,72 млн ($9,73 млн боргу і 14,98 млн пені). Але рішення компанією не виконувалося.
У 2010 році Merchant звернулася до Високого суду Лондона і як забезпечувальний захід домоглася накладення арешту на належні "Нафтогазу" 5,8% акцій компанії JKX Oil&Gas (зареєстрована у Великобританії, основні активи знаходяться в Україні). У лютому 2011 року лондонський суд підтвердив рішення ВГСУ. Як стверджують у Hogan Lovells, затягування виконання рішення Високого суду Лондона призведе до додаткових витрат для української компанії. "Зараз борг "Нафтогазу"становить близько $28 млн, відсотки продовжують нараховуватися за ставкою близько $6 тис. на день", - йдеться в листі. Крім того, у зв'язку з арештом акцій JKX, що належать "Нафтогазу", буде заблоковано проведення реструктуризації НАК без узгодження з Merchant. "Merchant також подала позов до держави Україна в Європейський суд з прав людини. Існує можливість того, що корпоративна заборгованість "Нафтогазу" буде трансформована в держборг", - йдеться в листі.
Представник НАК, старший партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко стверджує, що на сьогоднішній день боргу не існує, оскільки ВГСУ вже скасував попередні рішення на користь Merchant, а в лондонському суді розглядається апеляція "Нафтогазу". "Тому лист від представників Merchant на адресу Кабінету міністрів є нічим іншим як спробою натиснути на "Нафтогаз", - вважає він.
Аналогічні претензії НАК висувала ще одна компанія, що одержала право переуступки боргів "Укргазпрому" перед "Северстудстройом" - Interglass. 12 липня Київський апеляційний господарський суд відмовив Interglass у претензіях до НАК на суму 33,87 млн грн. Керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов вважає, що це рішення дає "Нафтогазу" переваги в боротьбі з Merchant.
Аналітик ІК Eavex Capital Дмитро Чурін вважає, що навіть у разі програшу у спорі для "Нафтогазу" втрата частки в JKX не є принциповою. "НАК завжди розглядав JKX як портфельну інвестицію", - відзначає він. Відповідно до котирувань на LSE JKX в п'ятницю, 5,8% її акцій коштували $24,7 млн. На думку Дмитра Чуріна, папери компанії значно недооцінені, і їх вартість у майбутньому буде зростати. Він зазначає, що ще навесні до початку нестабільності на світовому фінансовому ринку цей пакет коштував в два рази дорожче - близько $50 млн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас