Європейці запускають програму "Допомога банкам 2.0." — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейці запускають програму "Допомога банкам 2.0."

Валюта
832
З Брюсселя і Берліна надходять сигнали про підготовку рекапіталізації кредитних інститутів. Євросоюз прагне запобігти другій хвилі кризи, а заодно вибудовує новий рубіж оборони на випадок банкрутства Греції.
На Європу насувається друга хвиля кризи. Поки - лише банківської. Проте досвід 2008 року показує, що параліч фінансових ринків викликає сьогодні за лічені тижні обвал в реальному секторі економіки. Тому європейські політики, навчені нещодавнім гірким досвідом, цього разу вирішили діяти на випередження і завчасно спорудити на шляху можливого урагану фінансові дамби. Тим більше що в нинішньому загостренні ситуації значною мірою самі вони, політики, і винні.
Боргову кризу породили політики, а не банки
Три роки тому фінансова криза вибухнула головним чином через те, що банки всього світу в гонитві за прибутком надмірно захопилися іпотечним кредитуванням у США. Цього разу дорікнути європейським кредитно-фінансовим інститутам в легковажності буде дуже складно. Їхні нинішні проблеми пов'язані насамперед з тим, що вони справно купували державні облігації країн єврозони - папери, по ідеї, надзвичайно солідні й надійні. Не вина банків, що боргові проблеми в ЄС почали виходити з-під контролю, а багато держоблігацій різко впали в ціні.
Першою жертвою європейської боргової кризи може стати бельгійсько-французький банк Dexia. У нього подібних держоблігацій та інших проблемних паперів, що різко впали в ціні, приблизно на 95 мільярдів, у тому числі грецьких - майже на 5 мільярдів. Якщо хоча б частину з них доведеться списувати, цьому кредитно-фінансовому інституту, широко представленого в двох франкомовних країнах, а також в Люксембурзі, не встояти. Така перспектива відлякує інших учасників міжбанківського ринку, і вони воліють не мати справу з Dexia, що тільки загострює проблеми цього банку з ліквідністю.
ЄЦБ підтримує міжбанківський ринок
Одночасно зростають проблеми з ліквідністю практично у всіх інших кредитно-фінансових інститутів: напруженість на європейському міжбанківському ринку або вже досягла масштабів 2008-2009 років, або стрімко наближається до подібного стану. Про це, зокрема, свідчать ті гігантські суми, які комерційні банки воліють тримати на рахунках надійних в Європейському центральному банку (ЄЦБ), замість того, щоб зичати їх один одному на значно більш вигідних умовах.
Керівництво ЄЦБ вже відреагувало на цей очевидний передвісник нової хвилі фінансової кризи: на засіданні в Берліні 6 жовтня воно прийняло рішення звернутися до деяких випробуваним в останні роки інструментам закачування ліквідності в банківський сектор, залишивши поки незадіяним такий знаковий механізм, як зниження процентних ставок . Одночасно в Парижі і Брюсселі йшов наполегливий пошук варіантів порятунку банку Dexia.
Активність Ангели Меркель
Однак без нової широкомасштабної програми допомоги кредитно-фінансовим інститутам на рівні всього Європейського Союзу (йдеться нібито про 200 і навіть про 230 мільярдів євро) ринки можуть і не заспокоїтися. А якщо вони не заспокояться, то професійні інвестори у вигляді банків і фондів в якийсь момент можуть зі страху відмовитися, наприклад, купувати нові облігації Італії чи Іспанії, що випускаються мало не щотижня, з допомогою яких ті обслуговують колишні борги. І ось тоді захитається вся єврозона, в тому числі і її оплот - Німеччина.
Тому канцлер ФРН Ангела Меркель (Angela Merkel) і вирушила 5 жовтня на переговори до Брюсселя, щоб потім оголосити: її уряд готовий до швидких і рішучих дій з рекапіталізації банків - спочатку на національному рівні, але при необхідності і в масштабах всього ЄС. Європейська комісія, у свою чергу, повідомила, що вже готує відповідні рішення, які варто було б затвердити на наступному саміті ЄС 17 і 18 жовтня. Цій же темі були присвячені 6 жовтня і консультації німецького лідера з керівниками Європейського центрального банку, Міжнародного валютного фонду, Світового банку, що відбулися в Берліні. Вона ж - на порядку денному недільної бесіди Ангели Меркель і Ніколя Саркозі.
Превентивний захід
Активність і оперативність європейських політиків, а також ЄЦБ вплинули: євро за перший тиждень жовтня помітно зміцнів, європейські біржові індекси, особливо курси банківських акцій, серйозно зросли. Значить, міжнародні інвестори починають вірити в здатність ЄС ефективно захистити свій фінансовий сектор від різних катаклізмів.
У Берліні підкреслюють, що поки мова йде всього лише про превентивні заходи, оскільки неясно, чи знадобляться банкам взагалі конкретні грошові вливання - чи факту державних гарантій буде досить. Іншими словами, програма "Допомога банкам 2.0", що розробляється зараз, може так і залишитися в "стратегічному резерві", хоча в це майже не віриться. У кожному разі вона виявиться тим новим рубежем оборони, який при необхідності спробує відобразити другу хвилю фінансової кризи або той цунамі, що неодмінно буде після можливого дефолту Греції.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас