МВФ вважає достатнім збільшення розміру EFSF до 440 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ вважає достатнім збільшення розміру EFSF до 440 млрд євро

Казна та Політика
125
Міжнародний валютний фонд (МВФ) вважає достатнім те, що відбувається в даний час збільшення розміру Європейського фонду фінансової стабільності (European financial stability fund, EFSF), заявив директор Європейського управління МВФ Антоніо Борхес, виступаючи на прес-конференції в центральному офісі "Інтерфаксу" в п'ятницю.
"Зараз якраз відбувається значне збільшення обсягу коштів Фонду фінансової стабільності. Ми вважаємо, що це доцільно, і ми не думаємо, що, принаймні, у найближчій перспективі є можливості подальшого значного його збільшення", - сказав Борхес, відповідаючи на питання, чи бачить МВФ необхідність у збільшенні розміру EFSF.
"Питання в тому, як найефективніше використовувати ці ресурси, оскільки якщо вони будуть використовуватися цілеспрямовано і адресно і якщо це приведе до повернення інвесторів на ринки облігацій, то проблема буде, по суті, вирішена для Іспанії та Італії, які, на наш погляд, в нормальних ринкових умовах є платоспроможними", - зазначив директор Європейського управління МФВ.
Крім того, Борхес повідомив, що МВФ не веде переговорів з російською владою або владою інших країн за межами ЄС про купівлю ними облігацій EFSF.
"Наскільки мені відомо, не проводяться переговори з російським урядом або якимось іншим урядом країн, що не входять до Європейського союзу, про інвестиції в Європейський фонд фінансової стабільності. EFSF залучає кошти з ринку, випускаючи облігації, на які, як правило, є досить високий попит. Якщо російська влада або навіть приватний сектор захочуть придбати ці облігації, це можна буде тільки вітати. Але це ринкові канали, і прямих дискусій на цю тему не ведеться", - сказав Борхес.
Як повідомлялося раніше, президент Франції Ніколя Саркозі проведе 9 жовтня зустріч з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, щоб обговорити можливості прискорення інтеграції єврозони. Фінансові ринки очікують, що європейські лідери зроблять більш активні дії з боротьби з борговою кризою, яка загрожує зіштовхнути всю світову економіку в нову рецесію.
Зокрема, мова може йти і подальше розширення повноважень EFSF. Цей фонд, якщо всі країни ратифікують липневі рішення саміту ЄС, отримає можливість надавати екстрені кредити країнам на суму до 440 млрд євро (замість 250 млрд зараз), давати гарантії на суму до 780 млрд євро, купувати держоблігації й капіталізувати банки. Однак аналітики побоюються, що таке збільшення обсягів фонду вже не вирішить нагальних проблем єврозони.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас