За участь у фінансових інтернет-пірамідах світять ґрати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За участь у фінансових інтернет-пірамідах світять ґрати

Кримінал
126
В Україні жертвами фінансових пірамід потенційно можуть стати cім мільйонів людей. Саме стільки громадян активно користуються мережею, де часом хазяйнують шахраї. Притягти їх до відповідальності нині неможливо. А ось клієнти таких осіб можуть навіть потрапити за ґрати.
Українці, які торгують валютою на біржі в інтернеті, можуть потрапити за ґрати. За законом, для проведення подібних фінансових операцій потрібно отримати ліцензію. Проте ті, хто їх здійснює, такої не мають. А ось компанії-організатору нічого не загрожує. Їй не заборонено надавати фінансові послуги без спеціального дозволу. Більше того, юристи кажуть: інтернет-біржі - це своєрідні фінансові піраміди.
"У більшості випадків особа навіть не отримує договір, а для того, щоб його отримати, вона має спочатку внести кошти. Це вже ненормальна ситуація, тому що, куди? Навіщо? І для чого? По-друге, вам пропонують якогось брокера. Знову ж таки ви не знаєте хто він, що він, яким чином він здійснює свою діяльність. Там кажуть, що він дуже професійний, і обіцяють дуже великі відсотки", - пояснює ситуацію юрист Алла Семенченко-Райківська.
А ще підприємства-організатори фінансових пірамід реєструють бізнес під виглядом товариств, які надають інформаційні послуги. Тож притягти їх до відповідальності не можливо. Потрібно підкоригувати законодавство, кажуть юристи. Та перевиховати українців.
"Этим должны заниматься соответствующие профильные ассоциации, которых достаточно на украинском рынке, это и Ассоциация украинских банков, это и Ассоциация инвестиционного бизнеса, несколько Ассоциаций фондовых торговцев, чтобы они просто воспитывали отечественного инвестора и объясняли ему, куда можно вкладывать деньги, а куда нельзя", - дає поради голова правління Інтернет-Асоціації України Тетяна Попова.
Поради спеціалістів, якщо у фінансової компанії немає ліцензії та відсутня інформація про її роботу, не довіряйте грошей. Ставки за кредитами і депозитами не повинні суттєво відрізнятись від банківських. Та найголовніше, варто ретельно читати умови договору, якщо його пропонують укласти.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас