Ілюзії озвучив Тігіпко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ілюзії озвучив Тігіпко

Енергетика
2038
Вчора міністр соціальної політики Сергій Тігіпко повідомив, що уряд не має наміру піднімати тарифи на газ для населення. "Для того щоб Україна отримала черговий транш від МВФ, була умова - підняти ціни на газ для теплокомуненерго. Але я ніколи не говорив, що це буде обов'язково. Поки що уряд зосереджений на іншій позиції: ми не хочемо піднімати тарифи, ми хочемо знизити ціну на газ (який купується в Росії, - ред.). І практично добитися цим рішенням того ж ефекту. Ось на що націлена наша позиція і націлені наші переговори", - пояснив Сергій Тігіпко.
Питання про підвищення тарифів на газ для уряду Миколи Азарова набуло особливої ​​актуальності у зв'язку з переговорами з МВФ про відновлення кредитування цього року. Фонд висунув ключовою умовою приведення вартості газу для роздрібних споживачів в Україні у відповідність до ринкових тенденцій, щоб скоротити бюджетні дотації "Нафтогазу" для покриття різниці в ціні закупівлі і реалізації імпортованого з Росії палива. Однак тепер очевидно, що в Кабміні не мають наміру ухвалювати рішення, яке викличе невдоволення населення через збільшення вартості комунальних послуг.
Втім, в перспективі тарифи на газ все-таки будуть підвищені, і до 2014 р. уряд планує довести їх для всіх категорій споживачів до економічно обґрунтованого рівня. Про це йдеться в проекті закону про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2012 р. і основні напрямки розвитку на 2013-й і 2014
А в жовтні, як очікує Микола Азаров, завершиться узгодження нових умов газового співробітництва з Росією. При цьому нова ціна на російський газ для українського ринку почне діяти з початку наступного року. "У 2012 р. ми повинні увійти з упевненістю з такого надзвичайно важливого показника, як ціна на газ, умови поставок газу і транспортування газу. Ми не можемо входити в новий рік так невизначено, як увійшли минулого року", - заявив прем'єр.
Директор Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко не виключає, що одним з компромісних варіантів, який посприяє врегулюванню газової проблеми між Москвою і Києвом, може стати узгодження можливостей участі російського бізнесу у приватизації українських підприємств (в найближчій перспективі в планах Кабміну - здійснити приватизацію енергогенеруючих компаній, - ред.).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас