США готують торговельну атаку на Китай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США готують торговельну атаку на Китай

Валюта
2181
Торгова війна між США і Китаєм може спалахнути в разі введення в США нових мит на китайські товари, які повинні компенсувати збитки від заниженого курсу юаню.
Сенат США обговорює законопроект "Реформа валютного обмінного курсу 2011 р.", який дозволить вводити компенсаційні мита щодо товарів з тих країн, влада яких допомагає експортерам, навмисно занижуючи курси своїх національних валют. Сенатори не приховують, що головною мішенню законопроекту повинні стати товари з Китаю, які, завдяки своїй невиправданій дешевизні, тіснять конкурентів на світових ринках. Поява законопроекту викликала занепокоєння в Китаї, влада якого відстоює право занижувати курс своєї національної валюти, навіть незважаючи на небезпеку торгової війни з найбільшою економікою світу.
Законопроект, що передбачає введення компенсаційних мит, ініціював сенатор-демократ Чарльз Шумер. "Грабіжницька валютна практика Китаю підриває економічне здоров'я американських виробників та їх можливості конкурувати всередині країни і по всьому світу", - заявив він. Прихильники введення санкцій стверджують, що курс китайського юаня по відношенню до долара США штучно занижений на 30-40%. Це робить товари китайських виробників на світових ринках значно дешевшими в порівнянні з американськими і одночасно перешкоджає експорту із США на величезний ринок Китаю. Крім того, автори законопроекту називають недооціненість юаня головною причиною дефіциту США в торгівлі з Китаєм, який в 2010 р. склав $273 млрд.
До рішучих дій відносно Китаю готова більшість сенаторів. За те, щоб продовжити розгляд законопроекту, проголосували 79 сенаторів і лише 19 були проти. "Мої колеги - як демократи, так і республіканці - згодні з тим, що Китай навмисно девальвує свою валюту, щоб забезпечити своїм товарам несправедливу перевагу на ринку. Це завдає шкоди нашій економіці, веде до втрати робочих місць", - стверджує лідер більшості в Сенаті демократ Гаррі Рід. "Настав час дати зрозуміти чиновникам в Китаї, що настають наслідки обману", - говорить сенатор-демократ Боб Кейсі.
Сенатори розраховують, що тиск на Китай змусить його прискорити ревальвацію юаня. Прихильники законопроекту запевняють, що від зміцнення юаня виграють американські експортери. Наприклад, автомобілі та цивільні літаки подешевшають в Китаї на третину, що буде сприяти продажам. За словами Гаррі Ріда, схвалення закону допоможе американським товарам конкурувати на світовому ринку і зберегти американські робочі місця. Законодавці навіть припускають, що збільшення попиту на американські товари в Китаї дозволить створити в США 2 млн. нових робочих місць.
Плани американських сенаторів викликали негайну реакцію китайського центробанку. "Обмінний курс юаня не є головним винуватцем негативного сальдо США в їх зовнішній торгівлі з Китаєм. Схвалений Сенатом США законопроект з питань валютного курсу не може розв'язати проблему недостатнього рівня накопичень в американській економіці, дефіциту зовнішньої торгівлі або безробіття в США. Водночас він може вплинути на хід проведеної КНР реформи режиму валютного курсу, а також може викликати торгову війну між нашими економіками, якою ми б не хотіли", - йдеться в заяві Народного банку Китаю.
Влада Китаю виправдовується тим, що з 2005 р. курс юаня збільшився приблизно на 30%, а з червня 2010 р. - на 7%. Тим часом, за даними Міжнародного валютного фонду, в 2010 р. китайський юань зміцнився щодо долара в номінальному виразі на 5,5%, однак з урахуванням інфляції та оцінки з реальної купівельної спроможності курс юаня навіть знизився. При цьому економісти МВФ вважають, що юань недооцінений тільки на 23%.
Китайські чиновники поспішають заявити про те, що можливе введення США компенсаційних мит буде суперечити правилам Світової організації торгівлі (СОТ). "Ми закликаємо окремих американських сенаторів припинити чинити на Китай тиск з використанням законодавчих заходів", - заявив офіційний представник МЗС КНР Ма Чжаосюй. "Сенатори порушили цілий ряд норм, схвалених у міжнародній торгівлі. Нечесно використовувати настільки суперечливий законопроект з "маніпулювання курсом юаня", яке нібито має місце, для вирішення внутрішніх проблем економіки США", - заявив офіційний представник Міністерства торгівлі КНР Шень Даньян.
Для набуття чинності законопроект повинен отримати підтримку не тільки в Сенаті, але також в Палаті представників Конгресу та Адміністрації президента. Тим часом не всі конгресмени готові піти на загострення торговельних відносин з Китаєм. Так, спікер нижньої палати Конгресу США Джон Бойнер заявив: "Це дуже небезпечно, якщо хтось спробує провести законопроект про регулювання курсу китайської валюти через американський Конгрес". Пан Бойнер запевняє, що бачить проблему в тому, що Китай маніпулює курсом юаню, але при цьому він не впевнений, що цю проблему варто вирішувати таким способом.
Водночас експерти сумніваються в тому, що введення компенсаційних мит відносно китайських товарів призведе до економічного підйому і росту робочих місць в США. "Якщо китайська валюта подорожчає, ми не повернемо ці робочі місця в США. Вони мігрують в Індонезію, В'єтнам або Бангладеш, можливо, в Африку", - говорить дослідник вашингтонського Інституту міжнародної економіки Петерсона Ніколас Ларді. За його словами, не виключено, що ініціатива сенаторів піде на користь економікам країн, що розвиваються і сповільнить темпи економічного зростання в Китаї, проте прямих вигод виробники з США не отримають.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас