Ъ: В аграріїв виріс інтерес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: В аграріїв виріс інтерес

Аграрний ринок
699
У Кабміні вперше за останні місяці відкрито звернули увагу на проблему падіння експорту сільгосппродукції. Як стало відомо, зараз розглядається питання відновлення відшкодування ПДВ при експорті зернових і переходу на мита, які стягуються тільки з контрактів, чия вартість перевищує певний рівень. При цьому від ідеї запровадження мита для соняшникової олії запропоновано відмовитися. Втім, аграрії не вірять обіцянкам уряду.
В уряді вирішили піти на переговори з експортерами сільгосппродукції, заявив учора прем'єр Микола Азаров. "Ми разом ухвалимо рішення, яке дозволить не втратити доходи бюджету та зберегти рентабельність виробництва зерна", - зазначив він, відкриваючи засідання Кабміну. Створена за дорученням прем'єра робоча група вчора обговорювала з представниками аграрного бізнесу шляхи виходу з кризи. Найближчими днями профільний парламентський комітет на підставі пропозицій групи розробить законопроект, повідомив глава Мінагрополітики Микола Присяжнюк.
Експорт зернових почав падати в липні після введення експортних мит і скасування відшкодування ПДВ аграріям. Тоді за місяць експорт скоротився в п'ять разів, до 300 тис. т. У серпні поставки дещо пожвавилися (1,4 млн т), але у вересні, за словами Миколи Присяжнюка, знову впали (до 1 млн т). Вчора міністр був змушений знизити прогноз експорту зернових в 2011/2012 маркетинговому році з 24-25 млн т до 13 млн т.
Головним результатом вчорашніх переговорів має стати скасування з 1 січня 2012 року заборони на відшкодування податку на додану вартість при експорті зернових, закуплених в агровиробників, розповів міністр. З 1 липня операції з поставки зернових культур (окрім рису і гречки) були звільнені від ПДВ, що позбавило трейдерів відшкодування податку. В уряді це називали заходом боротьби з фіктивними заявками на повернення ПДВ. Але ефект був негативним - експортери почали знижувати закупівельні ціни, перекладаючи витрати на сільгоспвиробників.
Учасники аграрного ринку з недовірою ставляться до ініціативи. "Обіцяти скасування мит з 1 січня - це все одно, що обіцяти людині при смерті нагодувати її післязавтра", - вважає керівник однієї з компаній-зернотрейдерів. Гендиректор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов впевнений, що потрібні більш радикальні заходи. "Зараз при експорті пшениці маржа становить $2-3 на тонні - це фактично нульова рентабельність", - говорить глава компанії "Волари" Юрій Гордейчук. Крім того, він відзначає, що експортери вже звикли до нерегулярного відшкодування ПДВ: "То вчасно, то затримують на рік".
Більш ефективним заходом, на думку зернотрейдерів, було б скасування експортних мит. Пан Присяжнюк каже, що ще одна пропозиція робочої групи - стягувати мито лише з поставок за ціною, яка вища за встановлену Кабміном. "Наприклад, мито буде нараховуватися, якщо ціна вивезеної пшениці буде більше $280 за тонну", - пояснив він. За даними агентства "АПК-Інформ", на кінець вересня середні експортні ціни на пшеницю становили близько $240 за тонну. При цьому річний пік досягав $360 за тонну. На думку міністра, Кабмін швидше за все відмовиться і від ідеї запровадження мита на експорт соняшникової олії - законопроект про це минулого тижня був запропонований Мінекономрозвитку.
Втім, аграрії поки скептично ставляться до обіцянок уряду. "Будь-яких гарантій того, що ці інціатіви будуть підтримані, нам не дали", - говорить один з учасників переговорів з боку аграрних компаній.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас