Меркель: Потрібно дати Греції звестися на ноги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель: Потрібно дати Греції звестися на ноги

Казна та Політика
432
Канцлер ФРН Ангела Меркель переконана в тому, що Греція, незважаючи на глибоку боргову кризу, повинна зберегти єдину європейську валюту. Про це Меркель заявила після закінчення зустрічі з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу в Брюсселі, повідомляє Deutsche Welle.
"Я бачу необхідність у тому, щоб Греція залишилася в зоні євро", - сказала канцлер. За її словами, необхідно надати Греції шанс знову звестись на ноги. Ангела Меркель також повідомила, що уряд ФРН чекає висновку щодо Греції від "трійки" - експертів Єврокомісії, Європейського Центробанку (ЄЦБ) і Міжнародного валютного фонду (МВФ), але зазначила, що поки невідомо, чи буде ця доповідь готова до наступного саміту ЄС, який намічено на 17-18 жовтня.
З приводу другого пакету фінансової допомоги Греції, узгодженого під час кризового саміту ЄС 21 липня, Меркель сказала, що "потрібно буде подивитися, наскільки ця програма все ще відповідна, враховуючи нинішню ситуацію в Греції". У зв'язку з глибокою кризою в Греції частина експертів вже давно висловлюють думки, згідно з якими другого пакету допомоги Афінам в обсязі 109 млрд євро може виявитися недостатньо.
Зазначимо, американський фінансист Джордж Сорос висловлював думку, що ЄС має розробити процедуру виходу Греції з єврозони, що дозволить не переносити бюджетні проблеми однієї країни на весь Євросоюз.
Також Ангела Меркель та Жозе Мануель Баррозу закликали Нідерланди та Словаччину схвалити рішення про реформування Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). Нідерланди і Словаччина - останні дві держави зони євро, які досі не зробили цього.
Сьогодні повідомлялося, що комісія інспекторів Євросоюзу, МВФ і ЄЦБ, відома як "трійка", швидше за все, дасть "зелене світло" життєво важливому траншу допомоги Греції, але Афінам не потрібно сприймати це як належне, а необхідно спочатку показати, що вони готові проводити реформи. "Ми робимо прогрес, але повільний. Основна причина в тому, що їм (уряду) потрібно більше часу. Досі ми не завершили переговори щодо жодного з ключових питань", - повідомив Reuters співробітник комісії. На питання, чи є шанс, що шостий транш допомоги обсягом 8 млрд євро не буде перерахований у Грецію, чиновник сказав: "Завжди є ризик, переказ наступного траншу допомоги Греції не може вважатися само собою зрозумілим. Але я вірю, що врешті-решт, ми зробимо це".
Переговори між Афінами і комісією інспекторів, яка відновила перевірку бюджету Греції минулого тижня, значною мірою просунулися в сфері структурних реформ та проекту бюджету на 2012 рік, сказав представник комісії.
3 жовтня стало відомо, що Греція не вкладається в рамки бюджетного дефіциту, узгодженого з європейськими кредиторами і МВФ. У заяві міністра фінансів за підсумками засідання уряду, де затвердили проект бюджету на 2012 р. сказано, що дефіцит бюджету Греції в цьому році очікується на рівні 25,2 млрд дол, це майже на два млрд більше, ніж узгоджений кредиторами дефіцит (23,1 млрд дол).
При цьому, показник дефіциту на 2011 рік переглянуто з 7,6% ВВП до 8,5% ВВП, а на 2012 рік - з 6,5% ВВП до 6,8% ВВП.
Також повідомлялося, що Міністерство фінансів Греції "по суті" погодило всі питання з "трійкою" міжнародних кредиторів республіки.
25 вересня міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос на зустрічі членів МВФ у Вашингтоні заявив, що влада Греції зробить все від неї залежне, щоб утриматися в єврозоні та запобігти дефолту.
Як відзначав колишній член правління і ради керуючих ЄЦБ Юрген Штарк, Греція отримає новий кредитний транш, тільки якщо зможе виконати всі умови кредиторів. Нагадаємо, міністри фінансів і глави центральних банків країн, що входять до Міжнародного валютного фонду (МВФ), заявили, що країни єврозони і МВФ зроблять все, щоб подолати боргову кризу й забезпечити фінансову стабільність в зоні євро в цілому. У той же час глава МВФ Крістін Лагард вважає, що грошей фонду не вистачить на вирішення проблем, які можуть виникнути через кризу.
Щоб врятувати країну від банкрутства, в 2010 р. ЄС і МВФ виділили Афінам кредитний транш розміром в 110 млрд євро, вимагаючи у відповідь проведення структурних реформ і впровадження пакета заходів жорсткої економії. Проте в даний час кредитори незадоволені фінансовими результатами Греції, чий держборг перевищує 160% від обсягу ВВП, і тому сумніваються в доцільності видачі додаткового траншу в 109 млрд євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас