Тіньовий ринок валюти змінює схеми роботи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тіньовий ринок валюти змінює схеми роботи

Валюта
1860
Нацбанк вдруге відрапортував про результат запровадження нових правил валютообмінних операцій. Як стверджує керівник відомства, за 10 днів роботи ринку готівкових продажів вже заощадили понад півмільярда доларів з резервів. Зекономили на тіньовому секторі, якому обмежили можливості обміну грошей.
НБУ перекрив кисень тіньовій економіці. У Нацбанку кажуть: завдяки обмеженням на купівлю-продаж валюти за 10 днів зберегли у резервах понад півмільярда доларів. Тож за місяць можна заощадити й півтора, і два мільярди. А за рік щонайменше 15. Це якщо йти за логікою регулятора.
"Певні психологічні моменти зараз пройдуть, люди заспокояться і будуть купувати в тих обсягах, які будуть. Якщо не буде спекулятивний ажіотажний попит. Тому з цієї точки зору я б не робив прогнозів, що в цьому випадку за місяць вони зекономили 2 млрд … А за рік, що, 20 млрд? Такого бути не може", - каже експерт фінансового ринку Борис Кушнірук.
Можливо, НБУ й досягнув би подібного ефекту. Але за інших правил та в іншій країні. Тіньовий валютний ринок, що обслуговував сіру економіку, працював усі останні роки. Тепер він тільки зросте. І буде змушений змінити правила. А важку процедуру обміну закладуть у курси.
"Сейчас будет происходить переформатирование схемы. Что по идее должно быть. Т.е. теневой валютный рынок должен включиться в конкуренцию за наличные доллары. И должен либо их как-то покупать у банков по каким-то схемам, либо, перехватывая легальный поток долларов в обменные пункты", - розписав схему експерт фінансового ринку Ерік Найман.
У середньому за місяць попит тіньового сектору на готівковий долар - мільярд доларів. Не менше, ніж половина цієї суми, так і буде обертатися в міняйл. А це не компетенція Нацбанку. Повідомляє телеканал UBR.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас