Moody's попередило про можливість подальшого зниження суверенних рейтингів у єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's попередило про можливість подальшого зниження суверенних рейтингів у єврозоні

Казна та Політика
221
Боргові рейтинги країн єврозони, які вже стоять нижче за максимальний рівень "Ааа", можуть бути додатково знижені, оголосило рейтингове агентство Moody's.
"Всі, крім найсильніших суверенних емітентів єврозони, ймовірно, зіткнуться з посиленням негативного тиску на свої рейтинги. Внаслідок цього Moody's очікує, що дедалі менше країн з рейтингами нижче "Ааа" зможуть зберегти високі рейтинги", - наголошується в спеціальній доповіді Moody's.
На думку Moody's, вірогідність того, що швидке економічне зростання в єврозоні полегшить завдання бюджетної консолідації, представляється наразі вкрай низькою. Зростання в єврозоні, як очікується, буде в кращому випадку слабким, можливе скорочення через високу вразливість економіки в результаті охолодження світового попиту.
Заплановані у багатьох країнах масштабні структурні реформи, спрямовані на підвищення продуктивності та конкурентоспроможності їх економіки, покращують довгострокові перспективи регіону, проте реалізація таких реформ пов'язана з численними ризиками.
Довірі на багатьох ринках суверенного боргу в Європі завдано істотної шкоди, і Moody's вважає, що негативні настрої на цих ринках збережуться. Боргові проблеми вже носять не тимчасовий характер, коли їх можна було б подолати вливаннями ліквідності, а є масштабними і структурними.
У якийсь момент країнам єврозони у відсутність швидкого економічного зростання і довіри на ринках "доведеться вибирати між збільшенням рівня взаємної підтримки і контролем над подальшими дефолтами", йдеться в документі. Moody's схильне вважати, що Європа надасть перевагу першому варіанту.
Moody's у вівторок після закриття американських ринків знизило рейтинг Італії вперше з 1993 року і відразу на три щаблі - з "Аа2" до "А2".
Агентство має намір переглянути питання про єдину країнову стелю рейтингів єврозони, щоб врахувати ризики виходу з валютного блоку однієї або відразу декількох країн. Наразі країнова стеля в єврозоні передбачає, що потенційно будь-який емітент, незалежно від місця перебування, може мати найвищий рейтинг "Ааа".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас