Політолог: Москва повинна припинити вибудовувати відносини з Києвом лише на комерційній основі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політолог: Москва повинна припинити вибудовувати відносини з Києвом лише на комерційній основі

Казна та Політика
320
Росії варто відійти від голого прагматизму у відносинах з Україною, вважає російський політолог Сергій Кургінян. Про це він заявив 3 жовтня у Києві, на прес-конференції в "Інтерфакс-Україна".
"Росії треба обрати довгострокову стратегію, якою мовою вона буде говорити з Україною. Або це буде груба капіталістично-націоналістична мова з акцентом виключно на прибутку, або це буде соціально-імперська мова, яка спирається на наші спільні державні інтереси, спільну історію і культуру", - заявив політолог.
Кургінян визнав: аби Україна усвідомила свої вигоди від зближення з Росією, Москва повинна припинити вибудовувати відносини з Києвом лише на комерційній основі. "Комерція звужує кут зору на довгострокову стратегію. І те, що сьогодні здається вигідним і прибутковим, врешті виллється в глобальні історичні втрати", - пояснив він небезпеку економічних суперечок України та Росії.
Політолог висловив упевненість, що єдиним вірним перспективним напрямком для України є зближення з Росією. Він також вважає, що рано чи пізно саме цей шлях Україна і вибере. На думку Кургіняна, Європі не потрібна розвинена Україна. "Їм потрібні ваші няньки, ваші руки. Європі навіть не потрібно ваше сільське господарство, на що так сподіваються українські романтики-євроінтегратори, - зазначив Кургінян. - За підсумками переговорів Україна не отримала в Євросоюзі ніяких сільськогосподарських квот. То про яку інтеграцію на Захід можна вести мову?"
Директор Інституту археології НАН України, академік Петро Толочко також вважає, що і Україна, і Росія переживають непрості часи. За його словами, економічні розрахунки наслідків приєднання України до зони вільної торгівлі з ЄС показують, що "не все так благополучно". "Я не думаю, що в Європі є зайві гроші, якими вона зробить добро Україні, і роль України буде не такою, яку ми очікуємо", - підкреслив академік.
Візит Кургіняна до Києва пройшов в рамках презентації доповіді Міжнародного громадського фонду "Експериментальний творчий центр" "Російсько-українські відносини: від ситуативної прагматики до повноцінної стратегії", презентація якого пройшла в Москві 27 вересня.
Як сказано в доповіді, Україна і Росія досі не сформували довгострокову стратегію міждержавних відносин, а тому й будують відносини лише на основі газових цін. У підсумку за бортом виявилися історичні, політичні, соціокультурні аспекти. Причому вина за це більшою мірою лежить на Росії. "Відкинувши принципи солідарності і дружби, Москва стала на шлях "комерційного прагматизму" - "тільки бізнес і нічого особистого", - пише Кургінян.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас