Захід допоможе вмілим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Захід допоможе вмілим

Казна та Політика
664
В рамках Програми сприяння імпорту при уряді Швейцарії (SIPPO) українським компаніям середнього та малого бізнесу буде надана можливість скористатися всім спектром необхідних послуг для ефективного просування своєї продукції на ринки Євросоюзу. Передбачається забезпечувати українські компанії торговельною та ринковою інформацією, включаючи правила виконання імпортних поставок, а також технічну допомогу - проведення необхідних тренінгів, семінарів з дизайну і якості продукції, нормативів, стандартів та експортного маркетингу. Швейцарці обіцяють допомогти з налагодженням ділових контактів. "Це вузькогалузева програма. Це та рука допомоги та підтримки, яку Швейцарія через організацію SIPPO пропонує середнім, малим українським компаніям для просування своєї продукції на ринки, як Швейцарії, так і країн Євросоюзу", - сказала глава економічного департаменту посольства Швейцарії Олена Гут.
Програма SIPPO покликана сприяти інтеграції товарів і послуг, вироблених у країнах з перехідною економікою на міжнародний ринок. Вже протягом п'ятнадцяти років вона активно працює в Колумбії, Перу, Південній Африці, Єгипті, Йорданії, Албанії, Боснії і Герцеговині, Сербії, Македонії, Чорногорії, Індонезії і В'єтнамі. Перевага надається харчовій промисловості та переробці сільгосппродукції; рибній промисловості і рослинництву; дизайну домашнього інтер'єру і виробництву фурнітури, ювелірних виробів, іграшок, модних виробів та одягу, а також обробці металів і пластмас, виробництву лісоматеріалів для промислових цілей, електронним компонентам, програмному забезпеченню. Швейцарці вважають, що Україна має значний потенціал для виконання підрядних і субпідрядних робіт для іноземних компаній. Правда, не всі українські підприємства малого та середнього бізнесу автоматично отримують можливість співпрацювати з SIPPO. Вони будуть відбиратися за певними критеріями. Компанія повинна "дозріти для експортної діяльності, мати потенціал зростання, а продукція повинна бути високої якості", вважають швейцарці.
"У нас є проблема того, що деякі українські підприємства не здатні виготовляти високоточну продукцію. Але вона стосується в основному колишніх радянських підприємств, які були приватизовані і в яких знос устаткування становить більше 50%", - сказав радник президента Українського союзу промисловців і підприємців Юрій Прохоров. "Але я б не став говорити, що все так погано. Можна знайти цілий ряд підприємств, які цілком відповідають європейським нормам і стандартам. До того ж високоточна продукція не у всіх випадках затребувана на Заході. Це може бути і більш проста продукція", - вважає експерт.
"Україна є відкритою економікою, і присутність на експортних ринках є не просто умовою економічного розвитку, але умовою економічного виживання. У нинішньому світі не існує малих і великих ринків, тому всі можливості експорту, що існують в країні, повинні бути обов'язково задіяні. І тільки так ми зможемо отримати економічний результат", - сказав керівник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. За його словами, якщо не буде конкурентоспроможного товару і послуг, які можна продавати на західних ринках, то просувати його буде фактично неможливо. "Тому хотілося, щоб було чітке розуміння, яку відповідальність за створення продукції несуть компанії, наскільки держава взаємодіє з бізнесом для того, щоб допомогти розвитку експортного потенціалу та його практичній реалізації на зовнішніх ринках", - додав він.
У свою чергу, старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін відзначив, що малий і середній бізнес становить невелику частину української економіки, на відміну від більшості країн Європи. "Частка ВВП дуже незначна - десь 10-20%, коли в Європі це часто - більше 50%. Тому подібні програми слід вітати, вони дійсно можуть допомогти розвитку цього сектора", - сказав експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас