Через подачу заявки на членство в ООН Палестина не отримає від США 200 млн дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через подачу заявки на членство в ООН Палестина не отримає від США 200 млн дол

224
Американські законодавці заблокують фінансову допомогу Палестинській автономії розміром 200 млн дол через те, що глава Палестини Махмуд Аббас подав заявку на визнання повноправного членства своєї країни в ООН, передає радіо "Маяк".
Кошти будуть заморожені доти, доки не вирішиться питання з державним статусом Палестини. Штати, які підтримують свого союзника на Близькому Сході - Ізраїль, як і раніше закликають палестинців сісти за стіл переговорів.
Нагадаємо, що в Раді Безпеки ООН у п'ятницю 30 вересня почався розгляд заявки палестинців про визнання незалежності їхньої держави. Заявку розглядає комітет Ради Безпеки з прийому держав у члени ООН. Потім прохання палестинців буде спрямоване на технічну експертизу.
Постійний представник Франції в ООН Жерар Аро повідомив журналістам після закритого засідання комітету, що експертам належить встановити, чи відповідає заявка вимогам Статуту ООН. Одним з головних вимог цього основоположного документа ООН є "миролюбність" заявника. Про результати експертизи буде повідомлено комітету Ради Безпеки ООН.
Відповідно до Статуту ООН, заявка на вступ повинна бути схвалена всіма 15-ма членами Ради Безпеки, а потім вже рекомендована до розгляду Генеральною Асамблеєю. За резолюцію про появу в ООН нового повноправного члена повинні проголосувати 2/3 учасників Асамблеї. США погрожують застосувати своє право вето при голосуванні в Раді Безпеки, підкреслюючи, що створення незалежної палестинської держави може бути тільки результатом мирних палестино-ізраїльських угод.
Раніше повідомлялося, що представники організації звільнення Палестини відмовилися від негайного відновлення переговорів з мирного врегулювання у форматі "близькосхідного квартету". За підсумками зустрічі виконавчого комітету, палестинська сторона висунула умову, згідно з якою процес буде відновлений тільки в разі припинення будівництва всіх єврейських поселень на Західному березі річки Йордан.
Зі свого боку прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що палестинці намагаються отримати свою державу не для досягнення миру, а щоб продовжити конфлікт з Ізраїлем.
Цікаво, що "категорично проти" подачі Палестиною заявки на повноцінне членство в ООН виступив Іран. За словами верховного керівника Ірану аятолли Алі Хаменєї, будь-який план, що припускає поділ Палестини, буде відхилено Ісламською Республікою.
Нагадаємо, що 23 вересня глава Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас подав офіційну заявку на членство Палестини в ООН в рамках 66-ї сесії Генеральної асамблеї. Махмуд Аббас виголосив урочисту промову, після чого лист-заявка був переданий генеральному секретарю ООН Пан Гі Муну.
Палестинська автономія - адміністративно-політичне утворення арабського населення Іудеї, Самарії та сектора Гази в складі Держави Ізраїль, створене в результаті угоди, укладеної ізраїльською і палестинською делегаціями в Осло 20 серпня 1993 р.
Держава Палестина офіційно визнано багатьма державами (в тому числі Росією) і входить до складу Ліги арабських держав, але не має статусу повноправного члена ООН, оскільки не визнана трьома державами - постійними членами Ради безпеки ООН (США, Францією і Великобританією).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас