Україна відкрила великі родовища сланцевого газу поруч з територією Молдови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна відкрила великі родовища сланцевого газу поруч з територією Молдови

Енергетика
868
Україна відкрила на прикордонних з Молдовою територіях великі родовища сланцевого газу, видобуток якого може вестися і на території сусідньої країни. Як повідомили РБК в Мінекономіки Молдови, про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко в ході зустрічі в Києві з віце-прем'єром, міністром економіки Молдови Валерієм Лазером.
Український міністр заявив про готовність надати Молдові інформацію і експертизу в галузі видобутку сланцевого газу.
Лазер і Бойко обговорили реалізацію спільних проектів в енергетичній сфері, хід спільних дій в процесі приєднання до ENTSO-E (Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії) та Енергетичної спільноти. Бойко, у свою чергу, поінформував про хід реорганізації газової сфери в Україні та про проведення переговорів з "Газпромом".
Крім того, сторони торкнулися майбутнього засідання міністерської ради Енергетичного товариства, що відбудеться наступного тижня в Кишиневі і буде присвячене приєднанню Молдови і України до соціального меморандуму енергетичного товариства, а також третій енергетичний пакет Європейського союзу.
Раніше НАК "Нафтогаз України" і американська нафтогазова компанія Exxon Mobil Corporation підписали попередню угоду в сфері розвитку та освоєння нетрадиційних вуглеводнів в Україні, в т.ч. і сланцевого газу.
За словами заступника голови правління "Нафтогазу" Вадима Чупруна, угода передбачає супровід ресурсів нетрадиційного газу (сланцевий газ і газ-метан) на родовищах у західній Україні та Донецько-Дніпровської западини і підготовку до видобутку газу. "Які надії на нетрадиційний газ, ви знаєте. Це один з факторів, щоб вийти з-під монополії поставок природного газу. Надії дуже великі. Ресурси коливаються за різними джерелами від 1,5 млн до 33 трлн (куб. м газу). Зараз вивчаємо ці джерела. Разом з компанією Exxon Mobil, я думаю, ми протягом 5 років доб'ємося такого стану, щоб можна було вже зосередити увагу на пошуку і видобутку (газу) і включити цей вид газу в наш баланс", - зазначив він.
Крім того певні домовленості були підписані також з іншими зацікавленими американськими компаніями-інвесторами. Тоді Чупрун зазначив, що американські компанії мають унікальні технології видобутку сланцевого газу, і процес налагодження та оптимізації видобутку сланцевого газу, який в США потребував 20 років, в Україні займе 5 років.
"Потім, вступає в роботу сила техніки, яка є на озброєнні у цих компаній - нові технології, які ще не всім відомі у світі, які є інтелектуальною власністю цих компаній. І з приходом їх, ми тоді вже будемо визначатися конкретно, на яких умовах ми будемо працювати. Але я думаю, що той процес, який потребував у США до 20 років, для того, щоб вийти на сьогоднішній рівень технологій видобутку сланцевого газу, і домогтися того, щоб за собівартістю видобутку він майже зрівнявся з природним газом, а це дуже важливий момент, нам знадобиться не більше 5 років, щоб перейти на промисловий видобуток сланцевого газу", - уточнив він.
Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що компанія Shell має намір інвестувати у видобуток сланцевого газу в Україні близько 600 млн дол.
Разом з тим, перспективність видобутку сланцевого газу поки стоїть під великим питанням. Так, заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев відзначає, що для отримання 10 млрд кубометрів нетрадиційного газу на рік необхідно пробурити 3 тис. свердловин на території близько 1 тис. га, витратити 80 млн кубометрів води, 5 млн кубометрів різних хімічних речовин і зробити близько 8,5 млн ходок великовантажного автотранспорту. Інвестиції, необхідні для нарощування обсягів видобутку 10 млрд кубометрів нетрадиційного газу на рік, оцінюються в 10 млрд дол., оскільки, за словами експерта, для того, щоб пробурити свердловину потрібно вчетверо більше коштів, ніж для буріння свердловини для видобутку традиційного газу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас