Точка зору: Введення мита на експорт соняшникової олії найболючіше вдарить по фермерам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Введення мита на експорт соняшникової олії найболючіше вдарить по фермерам

Аграрний ринок
186
Пропоноване Міністерством економічного розвитку і торгівлі введення мита на експорт соняшникової олії, соєвих бобів і ріпаку найболючіше вдарить по українським аграріям, вважають опитані агентством експерти.
Як пояснив заступник директора аналітичного департаменту інвестиційної групи "Сократ" Іван Панін, введення мита автоматично призведе до зниження закупівельних цін переробниками та експортерами на її розмір. При цьому експерт вважає малоймовірним зниження рентабельності експортерів цієї продукції.
Серед великих агрокомпаній, на яких може позначитися введення мита, І. Панін вказав лише Landcom, який отримує основний дохід від вирощування і експорту ріпаку. "Інші великі гравці навряд чи будуть жертвувати маржею, а втрати перекладуть на контрагентів", - додав він.
На думку аналітика інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Єгора Самусенко, у разі введення мита близько третини її буде перекладено на виробників олії, а дві третини - на фермерів.
"Вже сьогодні співвідношення ціни соняшнику нового врожаю і ціни соняшникової олії складає 0,36%, тоді коли на аналогічну дату роком раніше - 0,44%, отже, виробники олії вже починають закладати мито в закупівельну ціну соняшника", - сказав він.
Як повідомлялося, МЕРТ розробило законопроект, що пропонує, зокрема, ввести мита на експорт соняшникової олії - 10%, але не менше EUR84 за тонну, соєвих бобів - 12%, але не менше EUR33 за тонну і ріпаку - 9%, але не менш EUR15 за тонну.
МЕРТ пропонує ввести нові мита з 1 січня 2012 року, при цьому для соняшникової олії і технічних культур ввести їх без обмеження терміну дії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас