Валюта з паспортом: комусь таки потрібні ці схеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюта з паспортом: комусь таки потрібні ці схеми

Валюта
8004
Нацбанк України не витримав тиску критики. Регулятор готовий піти на поступки в правилах обміну валюти. Там планують збільшити суму, яку можна конвертувати без паспорта. А ось як зараз виконують заборону НБУ.
У Нацбанку запевняють: ані купити, ані продати без паспорта зараз неможливо жодного цента. Ми вирішили це перевірити, і понесли до обмінника 50 доларів.
- Паспорт є? - Немає. - Тоді не міняємо. - Без паспорта взагалі ніяк? - Взагалі ніяк. - Навіть 10 доларів не поміняєте? - Навіть 1 долар не поміняємо. - Дуже треба гроші просто зараз - Я розумію, але нічим не можу допомогти.
Банкіри кажуть: поки що клієнти особливих незручностей не відчувають. Обмінні операції проводять швидко. Черг - немає.
"Поки ажіотажу не бачили, істерик не бачили. І по-моєму, все нормально. Тобто, багато наших клієнтів міняли і міняють... мають офіційні зарплати. Ми обслуговуємо зарплатні проекти. Все одно ці гроші проходять офіційно - через картки зарплатні. Поки проблем немає", - каже начальник відділу стратегії комерційного банку Євген Зінов'єв.
Вірять таким словам не всі. Тож підпільний ринок обміну валют отримає нових клієнтів, які всіляко намагатимуться уникнути паперової тяганини та афішування власних доходів. Нагріють руки на цьому і звичайні міняйли, і ті, хто за ними стоїть.
"Валютчики самі не друкують іноземні валюти. Безумовно, що це корупційні схеми, які, можливо навіть, і закладаються подібними рішеннями для того, щоб певна корупційна група могла швидко і багато заробити на цій країні", - припускає економіст Андрій Новак.
Тим часом у Нацбанку вже замислилися над спрощенням процедури обміну. В НБУ нині вирішують, скільки іноземних купюр можна здати чи отримати без надання документів. Іще одна новація - встановлення у Києві спеціальних банкоматів. Термінали прийматимуть валюту і видаватимуть натомість гривні за визначеним курсом.
"Поясню, почему они только в одну сторону. Потому что сегодня у нас разный порядок обмена валют для резидентов и нерезидентов. Поэтому банкоматы будут настроены только в одну сторону - сдать валюту", - пояснила директор департаменту НБУ Олена Щербакова.
Наразі йдеться про 50 апаратів. Вони з’являться у Києві. Їх власниками будуть комерційні банки.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас