Аграрії йдуть на Майдан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрії йдуть на Майдан

Аграрний ринок
1733
Вчора сайт Міністерства економіки і торгівлі поповнився черговим, що душить село, законопроектом "Про ставки вивізного (експортного) мита на окремі види сільськогосподарської продукції". У ньому глава відомства Андрій Клюєв пропонує народним депутатам схвалити продовження існуючих мит на зерно з 1 січня 2012 р. до 1 січня 2013 р. На цей же період пропонується введення нових мит.
Зокрема, на соєві боби, подрібнені або неподрібнені, у розмірі 12%, але не менше EUR33/т, насіння свиріпи або ріпаку, подрібнене або неподрібнене-9%, але не менше EUR15/т; олія соняшникова - 10 %, але не менше EUR84/т.
В ІК "Драгон Капітал" підрахували, що сумарно з введенням всіх цих ініціатив тільки до січня 2012 р. при виконанні плану експорту по зерну на рівні 24-25 млн. т, а соняшникової олії - близько 3 млн. т держказна поповниться сумою близько 8 млрд. грн.
Якщо Верховна Рада схвалить ініціативу міністерства, субсидування бюджету може перевищити 10 млрд. грн., що можна порівняти з планами надходження до держбюджету коштів від продажу, наприклад, того ж "Укртелекому". Як бачимо, ціна питання досить істотна для чиновників, а проблеми з наповненням бюджету очевидні.
Тим часом аграрії не мають наміру миритися з тим, що Клюєв хоче вийняти з їхніх кишень понад $1 млрд. Адже поки діють мита на зерно, вони перекривають втрати від його продаж реалізацією насіння соняшнику, щоб хоч якось розпочати осінню посівну кампанію.
"Прийняття мит на масло, рапс і сою неминуче обвалить ці ринки, які були рятувальним кругом для селянина і дозволяли Україні тримати перше місце в світі за експортом соняшникової олії", - говорить президент Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Алекс Ліссітса.
До всіх бід села, які принесло введення мит на експорт зерна, додалося тепер ще й падіння цін на зерно в світі. "Світові ціни на пшеницю, кукурудзу і ячмінь з початку вересня знизилися на $40-45 за тонну, що призводить до подальшого зниження цін на зернові культури в Україні. При цьому наявність експортного мита на зерно і невідшкодування ПДВ при його експорті додатково погіршують ситуацію для виробників зерна", - говорить гендиректор УКАБ Володимир Лапа і вважає, що скасування експортних мит в таких умовах дозволило б уникнути цінового шоку в аграріїв.
Тим часом село вже висловило готовність протидіяти уряду в поборах. "Аграрії доведені до точки кипіння. Вирішили провести акцію-страйк, виїхати технікою вздовж доріг", - заявив глава Аграрного союзу України Геннадій Новиков на V щорічному форумі харчової промисловості в Києві 29 вересня. Він сказав, що експортні мита призвели до збитковості вирощування зернових, а вигоду в розмірі 220-230 грн. на тонні отримають компанії, які купили зерно і можуть дочекатися скасування мит, тоді як сільгоспвиробники змушені продавати зерно для проведення посівної.
"Непродумані заяви чиновників про можливість введення мита на експорт соняшникової олії призвели до падіння її ціни на ринку", - констатує Новиков.
До боротьби з фіскальним тиском на село готові й фермери. Про це сказав президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко. За його словами, Асоціація фермерів та приватних землевласників з початку жовтня у складі 50 осіб почне безстрокове голодування в Києві, а їхні колеги будуть проводити інші акції протесту в регіонах разом з представниками Аграрного союзу.
За підрахунками Леоніда Козаченка, збитковість ячменю нині становить близько 25%, пшениці - 10%. Кукурудза та соняшник, за його словами, поки що мають позитивну рентабельність - близько 7-12%, якої недостатньо для розвитку бізнесу.
Нагадаємо, з 1 липня 2011 р. до 1 січня 2012 р. в Україні діють мита на експорт пшениці (9%, але не менше EUR17 за тонну), кукурудзи (12%, але не менше EUR20 за тонну) і ячменю (14%, але не менше EUR23 за тонну).
За розрахунками ІК "Драгон Капітал", за ці півроку експорт кукурудзи повинен принести в бюджет 2,7 млрд. грн., пшениці - 1,9 млрд., ячменю - близько 1 млрд. Сумарно зерно наповнить держказну на 5,6 млрд. грн., але ці плани поки зриваються через невиконання експортних обсягів. Замість очікуваних в липні-вересні 6 млн. т поставок буде експортовано не більше 3,2 млн. т, запевняють в ІК "Драгон Капітал".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас