Пенсійний фонд Японії вкладе близько 20% коштів у ринки, що розвиваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійний фонд Японії вкладе близько 20% коштів у ринки, що розвиваються

Казна та Політика
222
Японський державний пенсійний фонд (ДПФ), обсяг якого становить 114 трлн ієн (1,5 трлн доларів), інвестує близько 20% коштів, які перебувають у його розпорядженні, у ринки, що розвиваються, а також продасть менше активів в держоблігаціях на тлі зростання їх прибутковості для компенсації зростання соціальних виплат, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на главу відомства Такахіро Мітані.
В інтерв'ю агентству Мітані заявив: "Настав вдалий час для того, щоб почати інвестувати в ринки, що розвиваються. Перспективи їхнього росту виглядають кращими в порівнянні з розвиненими країнами, що означає більш високу віддачу". За словами Мітані, інвестиції планується провести до кінця поточного року. Наразі йде узгодження кандидатів на посаду керівників активами фонду за кордоном. Пріоритетними ринками для вкладень стануть держави, що розвиваються, динаміку яких відстежує індекс MSCI Emerging Markets Index. До країн (усього 21 країна), чиї показники відстежує індекс, крім лідерів зростання - Китаю та Індії увійшли Росія, Бразилія, Туреччина.
Інвестиції будуть проводитися відповідно до п'ятирічного плану, затвердженого в березні минулого року. Згідно з ним, 67% вкладень припаде на держоблігації японського Мінфіну, 11% - на акції компаній, 8% - на боргові цінні папери інших держав, 9% - на цінні папери іноземних компаній. Решта 5% будуть витрачені на придбання короткострокових активів.
Передбачається, що фонд вкладе кошти в нетрадиційні для себе сектори, такі як хедж-фонди і нерухомість. "Деякі вказують нам на те, що інші пенсійні фонди вкладають у більш широкий спектр паперів, проте, враховуючи обсяги нашого фонду, слід дуже ретельно визначитися з вибором напрямів, оскільки ефект від інвестицій буде дуже суттєвим", - сказав Мітані.
За його словами, фонд поки не розглядає можливості вкладень в Європі або США, хоча "ймовірність розпаду європейської економіки у випадку дефолту Греції невелика, а пропозиції президента Обами з безробіття будуть схвалені та ефективно реалізовані".
На користь ринків говорить також огляд Міжнародного валютного фонду зі світової економіки. МВФ скорегував убік зниження прогноз зі зростання світової економіки на 2011 і 2012 роки на 0,3 і 0,5 відсоткового пункту відповідно - до 4% на обидва роки. Зростання економік розвинених країн, за даними МВФ, складе в 2011 році 1,6%, що нижче за попередній прогноз в 2,2%. Водночас в огляді відзначається "різке зростання" ринків, що розвиваються.
Як пише Bloomberg, японський ДПФ змушений впроваджувати більш активну інвестиційну політику не тільки у зв'язку з негативними наслідками землетрусу 11 березня: темпи старіння населення країни - найвищі у світі, що вкупі з високим рівнем пенсій та допомоги створює велике навантаження на держбюджет.
Тим часом землетрус і цунамі, що обрушилися на країну навесні, "не надали будь-якого значного впливу на справи ДПФ, хоча й завдали величезної шкоди економіці Японії", додав Мітані.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас