Іран вражений шахрайством — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран вражений шахрайством

Казна та Політика
1208
Зараз банківським сектором Ірану прокочується хвиля звільнень. У зв'язку з корупційним скандалом подав у відставку глава найбільшого державного банку Melli Bank Махмуд Реза Хавари.
У прощальному листі пан Хавари попросив вибачення в народу Ірану і вищого лідера країни аятоли Алі Хаменеї, зв'язавши свій відхід з втратою довіри суспільства. За його визнанням, Melli Bank має "деяку причетність" до гігантського шахрайства, але основна вина за злочин лежить на другому за величиною кредиторі країни - Bank Saderat.
За словами радника міністра економіки Мухаммеда Азізі, глава банку Bank Saderat Мухаммед Жаромі також був звільнений, а найближчими днями очікується зсув голови банку Saman Bank. Оскільки Melli Bank - державний, його топ-менеджерів має право виганяти Міністерство економіки, а для звільнення керівників приватними банками Bank Saderat і Saman Bank потрібен формальний наказ центробанку.
Як повідомив генеральний прокурор Ірану Голямхоссейн Мохсені-Еджеі, за підозрою в причетності до даної справи було заарештовано 22 людини. "Винні в події розкраданні будуть повішені, якщо їх провина буде доведена безперечно", - пообіцяв пан Мохсені-Еджеі.
У центрі скандалу опинився бізнесмен Амір Мансур Хосраві. Його звинувачують у підробці поручних листів від частково державного банку Bank Saderat і надання фальшивих документів семи іншим банкам, включаючи Melli Bank.
Обвинуваченому в шахрайстві бізнесмену, за словами влади, вдалося взяти кредити на суму 30 трлн. ріалів ($2,8 млрд.), що майже вдвічі перевищує капітал будь-якого великого банку Ірану.
"Подію називають розкраданням, що походить з Saderat Bank, але така інтерпретація некоректна. Скоріше, ми повинні говорити, що сталася розтрата коштів банківської системи Ірану шляхом підробки документів Bank Saderat", - пояснює звільнений глава Bank Saderat Мухаммед Жаромі.
Примітно, що отримані шахрайським шляхом гроші бізнесмен, за даними слідства, інвестував в 40 іранських компаній і спробував купити на них великий державний металургійний комбінат в рамках національної програми приватизації, яку просуває президентом країни Махмудом Ахмадінежадом. Лише 270 млрд. ріалів ($25,3 млн.) викрадених коштів було виведено за кордон.
Відомості про настільки дивний напрямок грошей посилили тиск парламентаріїв, серед яких домінують консервативні прихильники верховного лідера Алі Хаменеї, на владну верхівку Ірану. Найближчого помічника президента Есфандьяра Рахіма Машеі звинуватили в організації банківського шахрайства, в причетності до якого також запідозрили міністра економіки Садреддіна Мохаммаді.
"Фінансова корупція на такому високому рівні не могла відбутися без співучасті та підтримки впливових державних осіб", - повідомив на прес-конференції представник суддівства, що бере участь у розслідуванні шахрайства, - Хусейн Мохсені-Еджеі.
Як повідомив агентству Fars депутат іранського парламенту Азіз Акбаріан, понад 20 його колег підписали заклик оголосити імпічмент Махмуду Ахмадінежаду. За його словами, президент повинен понести відповідальність за порушення фінансової системи, що викликало в суспільстві недовіру до банків.
Скандал розгорівся у політично складний момент для Ірану, коли Махмуд Ахмадінежад опинився в ізоляції через боротьбу за владу з верховним лідером і його прихильниками. На березень намічені парламентські вибори, в яких банківське розкрадання і корупція у владі, ймовірно, стануть головною темою опонентів президента.
За словами експертів, в Ірані, де зберігаються високі рівні інфляції і безробіття, назріває цивільне невдоволення владою. Багато громадян цієї країни також засмучені скороченням державних субсидій на основні споживчі товари, що призвело до різкого подорожчання продуктів харчування.
У 2009 р. Іран вже стрясали потужні протестні хвилювання після того, як один з кандидатів в президенти звинуватив владу у фальсифікації підсумків виборів на користь Махмуда Ахмадінежада. Як нещодавно зазначив глава Міноборони США Леон Панетта, зараз в Ірані виникають такі ж рухи, які передували революціям в Тунісі, Єгипті та Лівії, і антиурядове повстання є лише питанням часу.
Сам Махмуд Ахмадінежад категорично спростував причетність його оточення до події шахрайства. Однак банкіри, які проходять у цій справі, стверджують, що влада зараз допомагає ховатися істинним винуватцям розкрадання.
"Сьогодні вони посилають людей в хибному напрямку, звільняючи мене і звинувачуючи мене в цьому злочині. Тим часом Махмуд Реза Хавари полетів до Канади. Ті, хто призначав цю людину главою Melli Bank, прекрасно знали, що він і його родина мають канадське громадянство і завдяки цьому не несуть відповідальності перед священними законами Ісламської Республіки", - йдеться у вчорашній заяві Мухаммеда Жаромі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас