УКАБ: Зниження світових цін на зерно і експортні мита можуть призвести до збитковості українських виробників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКАБ: Зниження світових цін на зерно і експортні мита можуть призвести до збитковості українських виробників

Аграрний ринок
337
Зниження цін на світовому ринку зерна і експортні мита можуть призвести до збитковості зерновиробництва в Україні, вважає генеральний директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Володимир Лапа.
"Аграрії зараз в патовій ситуації - не отримуючи прибутків від виробництва зерна, вони здійснювали реалізацію олійних культур, що спровокувало обвал цін на ринку соняшнику та сої. В результаті, сільгоспвиробники втрачають не менше 20% від власних доходів", - зазначив він.
За словами Лапи, наявність експортних мит і невідшкодування ПДВ при експорті є безпрецедентною комбінацією, якої немає в жодній галузі економіки. "По суті, така політика означає, що держава не зацікавлена ​​у розвитку виробництва зерна та збільшенні його експорту", - вважає експерт.
В УКАБ зазначають, що ситуація на ринку зерна з моменту введення експортних мит докорінно змінилася, а останнє зниження світових цін ще не повною мірою відбилося на українському ринку. Отже, скасування експортних мит в таких умовах дозволило б уникнути цінового шоку для аграріїв.
"Світові ціни на пшеницю, кукурудзу і ячмінь з початку вересня знизилися на 40-45 дол/т, що призводить до подальшого зниження цін на зернові культури в Україні. При цьому наявність експортного мита на зерно і невідшкодування ПДВ при його експорті додатково погіршує ситуацію для виробників зерна. За виробничої собівартості зернових в 2011 р. на рівні 1000-1250 грн/т, повна собівартість з урахуванням витрат на зберігання, адміністративних витрат і обслуговування кредитів досягає 1250-1400 грн/т. При цьому ціни на зерно становлять лише 1350-1550 грн/т, і тенденція до зниження триває. Більш того, виручених від реалізації зерна коштів не вистачить для фінансування вирощування зерна врожаю 2012 р., з урахуванням подорожчання матеріально-технічних ресурсів, яке відбувається з осені минулого року", - зазначили аналітики УКАБ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас