Ірак збільшив видобуток нафти до одинадцятирічного максимуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірак збільшив видобуток нафти до одинадцятирічного максимуму

Енергетика
167
Видобуток нафти Іраком вийшов на максимальний рівень з 2003 року, досягнувши 2,81 млн барелів на добу (б/д), повідомляє Bloomberg з посиланням на міністерство нафти Іраку.
Ірак, єдиний член Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), не пов'язаний квотами на здобич, планує збільшити виробництво нафти ще в 1,8 рази - до 5 млн б/д, повідомив голова комітету з нафти і газу парламенту Іраку Аднан Джанабі в середу. "Я не думаю, що ОПЕК стане стримуючим фактором", - додав він, зазначивши, що це суверенне рішення.
Видобуток нафти на Західній Курні-1 досяг 350 тис. б/д, що на 30% перевищує рівень березня цього року. Видобуток на родовищі Маджнун (Majnoon), як очікується, до 2012 року зросте в 2,3 рази в порівнянні з поточним рівнем - до 175 тис. б/д. На родовищі Халфайя (Halfaya) до 2012 року планується видобувати 70 тис. б/д, що в 7 разів перевищує поточний рівень.
Раніше влада Іраку заявляла про намір збільшити видобуток нафти до кінця 2011 року до 3 млн барелів на добу. До 2017 року країна має намір наростити видобуток до 12 млн барелів на добу.
Торік Ірак проводив два раунди з надання ліцензій на розробку вуглеводнів в країні. У першому раунді перемогла група інвесторів - BP і CNPC, які отримали контракт на родовище Румейла, а Shell і ExxonMobil - на Західну Курну-1. У ході другого раунду на продаж було виставлено 10 родовищ, у тому числі Маджнун (Majnoon), Західна Курна-2, Бадра (Badra), Східний Багдад, Гарраф (Garraf), Халфайя (Halfaya), найм (Najmah) і Кайярах (Qaiyarah )
Російський ЛУКОЙЛ і норвезька Statoil стали переможцями в тендері на розробку великого родовища Західна Курна-2, а Газпром нафта як оператор консорціуму (30%) виграла тендер на родовище Бадра із запасом 2 млрд барелів. Представники ОПЕК раніше заявляли про те, що квоти для Іраку можуть бути введені через 4-5 років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас