Картоплі не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Картоплі не буде

Аграрний ринок
6759
Нинішній провальний сезон на ринку овочів дав урок виробникам - вони масово декларують плани щодо зниження посівних площ наступного року. Тому українським споживачам варто готуватися до дефіциту овочів, а уряду - до боротьби зі зростанням цін на них.
Рекордно високі ціни на овочі - рекордний урожай - обвал цін - зниження врожаю - високі ціни. Приблизно так виглядає розвиток подій на плодоовочевому ринку України. Циклічність криз - прямий наслідок відсутності перспективного планування самих виробників і будь-якої державної програми в цій галузі. Чиновники тільки починають (досить незграбно) намагатися впорядкувати ситуацію, однак процес цей нешвидкий, і в наступному році українським споживачам потрібно бути готовими до повторного зростання цін на плодоовочеву продукцію.
Наступної весни овочівники не повторять своєї нинішньої помилки. Виробники навперебій декларують готовність знижувати посіви під овочами, щоб не допустити такого перевиробництва, як цього року.
Швидше за все, скорочення площ відзначатиметься під усіма видами овочів, проте найбільшою мірою воно торкнеться картоплі, рекордний урожай якої (17 млн. т) став причиною обвалу цін і збитків виробників. "Низькі ціни на товарну картоплю в Україні та Росії, внаслідок серйозного перевиробництва продукції, змусять багатьох фермерів відмовитися від вирощування картоплі", - зазначають експерти "Агроогляд: овочі та фрукти". Крім "стратегічного" підґрунтя на зниження посівів впливає ще один фактор - банальна відсутність коштів у аграріїв. З цієї причини трохи відбити поточні збитки, продаючи картоплю на посів, виробникам не вдасться. Якщо навесні минулого року за кілограм такої картоплі просили майже 10 грн., то наступної весни вона коштуватиме мінімум удвічі дешевше, впевнені експерти.
Нагадаємо, що розширення посівних площ укупі зі сприятливими погодними умовами обернулися справжньою катастрофою для сільгоспвиробників. При цьому збільшувати площі під овочі вимагав особисто прем'єр Микола Азаров, покладаючи відповідальність за виконання наказу на губернаторів, які чинили тиск на селян, змушуючи невиправдано збільшувати посіви.
В результаті ціни на плодоовочеву продукцію почали стрімко падати з середини літа, і цей процес досі не припинився, хоча багато виробників вже неодноразово заявляли, що "нижче вже нікуди". Проте минулого тижня вартість плодоовочевого кошика знизилася ще на 0,5% після обвалу, більш ніж на 26% за останні два тижні. Ціни на картоплю впали до 70 коп./кг, капусту - 50-60 коп./кг. "Тому ми маємо ситуацію, коли ціни реалізації для виробників дуже впали по більшості видів овочів і картоплі. Вони на межі рентабельності, а в деяких підприємствах навіть нижче рентабельності. Тобто ми, на жаль, повернулися до такої ситуації, коли на окремих полях просто невигідно збирати продукцію, оскільки доходи від реалізації не окупають витрати на збір", - підкреслив генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.
При цьому навіть нинішній - збитковий для виробників - рівень цін, на думку багатьох, не є дном. В останній тиждень вересня ціни щороку традиційно просідають, тож, швидше за все, ціновий антирекорд оновиться. "Незважаючи на досягнутий низький рівень цін на картоплю і традиційні овочі, можливості подальшого зниження цін поки ще не вичерпані", - говорить Тетяна Гетьман, керівник проекту "Агроогляд: овочі та фрукти".
Єдине, що зараз можуть робити обтяжені врожаєм аграрії, - закладати максимальні обсяги овочів на зберігання. За рахунок того, що кількість сучасних овочесховищ в Україні в останній рік істотно збільшилася, можна припустити, що пропозиція овочів на ринку буде високою ще досить довго. На думку Володимира Лапи, різкого зростання цін на овочі в цьому році не буде. За його словами, подорожчання буде виражатися не "сотнями відсотків", як минулого року, але ціни на овочі будуть поступово підвищуватися.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас