Кудрін передрікає продовження втечі капіталу з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін передрікає продовження втечі капіталу з Росії

Казна та Політика
638
Колишній міністр фінансів Олексій Кудрін вважає, що кризові явища в економіці призведуть до того, що відтік капіталу перевищить прогнозовану Центробанком суму в 35 млрд доларів.
Прогноз тепер вже колишнього міністра фінансів Олексія Кудріна з приводу можливих сум відтоку капіталу за підсумками цього року невтішний. Він не виключає, що в 2011 році з Росії може піти понад 35 млрд доларів. "Я згоден з прогнозом ЦБ з відтоку на рівні 35 млрд доларів. Але якщо буде більш кризова ситуація, то може бути більше", - заявив Кудрін.
Він назвав дві причини втечі капіталу за кордон. Перша - високі ціни на нафту і, як наслідок, неможливість нафтових компаній, що одержують доходи від продажу нафти, розміщувати ці кошти в Росії. Друга причина - зниження сальдо поточного рахунку платіжного балансу.
"Це завжди призводить до очікування на якусь девальвацію, і в очікуванні на девальвацію такі процеси відбуваються. Наприклад, зараз теж цей відтік провокується очікуванням на додаткове деяке зниження рубля", - пояснив колишній міністр.
Третя причина, за словами Кудріна, це "загальні, політичні в тому числі, ризики, які існують, поки проходять вибори, визначається нова політика".
Трохи раніше Мінекономрозвитку РФ відзначало, що є ризики того, що відтік капіталу може бути великим. На думку відомства, крім внутрішніх ризиків і недовіри до певної частини бізнесу, відтік визначається і негативом станом світової економіки в цілому.
Банк Росії поки також не змінював свій річний прогноз, зберігаючи його на позначці 35 млрд доларів. Згідно зі статистикою ЦБ, чистий відтік капіталу за перше півріччя 2011 року склав 31,2 млрд доларів. Це приблизно дорівнює сумі втечі капіталу з країни за минулий рік: у 2010-му банки і компанії вивезли з країни 34 млрд доларів.
"З урахуванням того, що за перше півріччя 2011 року вивели більше 30 млрд доларів, розраховувати на відтік капіталу за підсумками всього року розміром 35 млрд доларів - це вкрай оптимістично. За нашими оцінками, світова економіка ще сповільниться, що призведе до того, що з країн, що розвиваються, у тому числі з Росії буде бігти капітал", - говорить керівник портфелями цінних паперів УК "Солід Менеджмент" Георгій Єльцов.
"Минулого місяця рейтингове агенство Moody's залишило рейтинг нашої країни без зміни, і водночас зовсім недавно воно знизило рейтинг Італії, якій тепер до Росії залишилося всього лише два пункти. Це говорить про те, що наша країна перспективна в плані вкладення в неї капіталу. Але при цьому важливо відзначити політичні ризики Росії - а це головний фактор, що впливає на відтік капіталу. У нас люблять "викликати докторів великим компаніям", згадаємо, наприклад, справу "Мечела", що тягне за собою недостатність ліквідності в банківській сфері. І бізнес не може в даному випадку нормально функціонувати, тому що банки прагнуть піти від ризиків і кредитують такі компанії менш активно", - вважає аналітик Міжнародного фінансового клубу LoginFX В'ячеслав Орський. На його думку, неможливість для однієї компанії позичити гроші призводить, як наслідок, до підвищення ланцюжка ризиків банкрутств і дефолтів з боку компаній інших секторів.
"Розраховувати на те, що наша країна буде "тихою гаванню" для капіталу, не варто. Ціни на нафту хоч і тримаються вже 9 місяців вище 100 доларів за барель, зараз перебувають під тиском, який знижує їх. І малоймовірно, що даний рівень буде збережений і наступного року. До цього можна додати, що хоча і знята політична невизначеність в питанні про те, хто буде висунутий від владної партії на пост президента, інші проблеми продовжують лякати інвесторів. Зокрема, корупція, як і раніше залишається для них головною проблемою, вони дедалі менше вірять у потенціал російської економіки, дедалі частіше вказуючи на її застій", - відзначає Георгій Єльцов.
"В більшості своїй операції з виведення капіталу за кордон проходять на емоціях, заснованих на прагненні уникнути ризиків. А це прагнення може зійти нанівець до кінця року. Втім, безсумнівно, політична нестабільність, ставлення до бізнесу та пов'язані з цим страхи негативно позначаються на інвестиціях в Росію. Відтік капіталу - процес неминучий", - говорить В'ячеслав Орський.
"Якщо ж говорити, куди може йти капітал, куди можуть вкладатися інвестори в прагненні знизити ризики, то зараз це країни CIVETS - Колумбія, Індонезія, В'єтнам, Єгипет, Туреччина і Південна Африка. Тут дуже низький рівень держборгу, середній вік жителя країн близько 27 років і великі перспективи зростання внутрішнього споживання", - так описує Орський ті регіони, куди може переміститися капітал.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас