На межі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На межі

Казна та Політика
2004
Старенька Європа опинилася на межі зі своїми недбалими синами з групи обтяжених боргами країн, у яких найсерйозніші проблеми з фінансами. Так, наприклад, якщо Греція у фінансовому плані вже схожа на живого мерця, то Італія та Іспанія щойно заразилися хворобою свого сусіда. Однак проблеми цих країн вже "зачепили" французькі й німецькі банки. Рейтингові агентства спішно переглядають оцінки не лише країн, а й фінансово-кредитних фінустанов.
14 вересня агентство Moody's знизило рейтинги двох найбільших французьких банків: оцінка Credit Agricole знижена з Aa1 до Aa2, Societe Generale - з Aa2 до Aa3. При цьому прогноз щодо рейтингу SocGen - "негативний", що означає можливість його подальшого зменшення. Агентство пояснило, що побоюється впливу на показники банків дефолту в Греції: французькі банки тримають облігацій периферійних країн Європи на $672 млрд., з яких грецьких зобов'язань - на $57 млрд. Societe Generale і Credit Agricole - найбільші власники її держоблігацій. В результаті акції провідних банків Франції різко подешевшали. З початку поточного року папери BNP Paribas втратили понад 46% на торгах у Парижі, Credit Agricole - близько 60%, SocGen - 58%.
Наступною "жертвою" агентств стала Італія. Минулого тижня інше міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's знизило довгочасний рейтинг Італії з А+ до А. Це інвестиційний щабель, який відділяє від "сміттєвого" рейтингу лише п'ять кроків. Короткочасний рейтинг знижено з A1+ до A1. Прогноз "негативний". Італія стала шостою європейською країною, чий рейтинг знижений у 2011 році, після Іспанії, Ірландії, Португалії, Кіпру і Греції. Але економіка Італії найбільша з них, що істотно ускладнює її оздоровлення зусиллями ЄС.
В МВФ навіть підрахували, що посилення боргової кризи принесе європейським банкам 300 млрд. євро збитків. "З початку боргової кризи в 2010 році прямі збитки банків вже склали майже 200 млрд. євро. Ця цифра не включає потреби банків у капіталі, для якої необхідна повна оцінка банківських балансів і стану їх прибутків", - підкреслюється в "Доповіді з питань глобальної стабільності" (Global Financial Stability Review), підготовленій економістами Міжнародного валютного фонду. МВФ вже закликав європейські фінустанови збільшити обсяги капіталу, щоб захистити себе від колапсу і захистити світову економіку від нових шоків. Європейські банки вже відчувають проблеми із залученням ліквідності.
За даними Банку міжнародних розрахунків, обсяг іноземних кредитів, залучених банками єврозони, впав у першому кварталі на $69 млрд., а вартість запозичень для банків у доларах зросла майже до максимального за останні три роки рівня. На тлі посилення боргової кризи 10 найбільших американських фондів скоротили короткочасне кредитування європейських банків. Вже зараз доступ до капіталів для них дуже ускладнений, а в разі дефолту Греції він буде просто закритий. Залишаться тільки ліквідність від центробанку і держпідтримка.
Тепер експерти гадають, яка з європейських банківських груп зможе з меншими втратами вийти з кризи. Найбільше побоювань викликають 16 банків, які ледве подолали стрес-тест влітку 2011 року. Серед них сім іспанських фінустанов, по два банки з Німеччини, Греції та Португалії, по одному з Італії, Кіпру та Словенії.
У Франції аналітики вже малюють сценарії поглинання або консолідації французького банківського сектора. Зокрема, депутат Національних зборів Франції Жан-П'єр Балліган заявив, що якщо банки не впораються з ситуацією, то можуть стати об'єктами для поглинання. "Нам потрібно зробити спробу поглинання Societe Generale іноземним банком за хорошою ціною. Такий банк спробує скористатися кризою євро до своєї вигоди, і це не дуже добре для Франції", - цитує Баллігана Bloomberg. Можлива і консолідація галузі: або BNP зіллється з SocGen, або SocGen поглине Agricole.
В'ячеслав Мироненко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас