Економіці прописали сповільнююче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіці прописали сповільнююче

Казна та Політика
2381
Охолодження світової економіки істотно погіршило перспективи України. Зниження світового попиту на український експорт загрожує невиконанням дохідної частини держбюджету. У свою чергу криза європейського фінансового сектора означає, що українським банкам і компаніям буде набагато складніше залучати нові кредити і продовжувати чинні. Якщо така тенденція виявиться довготерміновою, то вже в II півріччі наступного року тиск на гривню значно посилиться, попереджають експерти.
Глобальне замороження
Потрясіння останніх двох місяців на фінансових ринках призвели до різкого погіршення очікувань розвитку світової економіки. "Ми часто лаємо наших дідів, що вони проводили неправильну політику в 30-х роках (під час Великої депресії), проте, як з'ясувалося, наші дії виявилися не кращими", - прокоментував ситуацію, що склалася, лауреат Нобелівської премії з економіки Пол Кругман. Минулого тижня Міжнародний валютний фонд оприлюднив новий звіт про розвиток світової економіки World Economic Outlook. У ньому різко погіршено прогнози зростання світової економіки, особливо в 2012 році. Наприклад, прогноз розвитку країн єврозони знижено з 1,7% до 1,1%, країн СНД - з 4,7% до 4,4%, США - з 2,9% до 1,8%. Більше того, коректування торкнулася навіть прогнозів щодо Китаю (з 9,5% до 9%) та Індії (з 7,8% до 7,5%), які зазвичай переглядалися лише у бік підвищення. Єдиною великою економікою світу, щодо якої прогноз на наступний рік був поліпшений, виявилася Японія - з 2,1% до 2,3%.
Негативні очікування МВФ (сповільнення економіки з 4,5% до 4%) поділяють і найбільші світові банки. Прогноз зростання світової економіки в 2012 році знизили Citigroup - з 3,7% до до 3,2% (для розвинених країн - з 2,2% до 1,7%), а також Morgan Stanley - з 4,5% до 3,8%. Таке коректування неминуче призведе до різкого падіння попиту на продукцію країн, що розвиваються, до яких належить і Україна. "Згідно зі сценаріями ризику, країни з економікою, що розвивається, можуть зіштовхнутися зі ще більш несприятливими умовами для експорту і ще більш мінливими потоками капіталу. Низький рівень експорту і, можливо, падіння цін на біржові товари також створять труднощі", - зазначається в звіті МВФ.
Втім, деякі економісти вважають, що розвитку подій за таким песимістичним сценарієм вдасться уникнути. "Якщо США і країни Європи зараз вживуть правильних заходів, перешкод для економічного зростання не буде. У будь-якому випадку я вірю, що ринки, що розвиваються, змогли акумулювати більше сили і незалежності, ніж у них було на початку кризи", - заявив екс-голова Національної економічної ради США Ларі Саммерс. Нагадаємо, заклик збільшити кредитування реального сектора економіки для недопущення рецесії вже прозвучав від голови МВФ Крістін Лагард і президента США Барака Обами.
Бюджетне дежавю
Гальмування економічного зростання в світі має негативно вплинути на попит на український експорт, в першу чергу продукцію металургії. "Поки статистичних даних немає, але багато виробників вже стурбовані тим, що сезонного відновлення світового попиту на метал поки непомітно. Схоже, відмінність 2012 року від 2009-го буде полягати в тому, що світові ціни на метал знизяться не так значно, проте обсяги попиту будуть невеликі", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Олена Бєлан. "Ситуація на світовому ринку металу дуже нестабільна, - визнає аналітик ГК "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Мартиненко. - Виробники намагаються підняти ціни і тим самим спонукати ринки до дії, але через проблеми на фінансових ринках попит залишається дуже низьким і, ймовірно, збережеться таким до вирішення проблем з євроборгом". Скоротити дефіцит валюти може збільшення експорту аграрної продукції. "Проте для цього уряду доведеться прибрати всі загороджувальні заходи, що заважають зараз експортерам", - уточнив старший радник Альфа-банку Роман Шпек.
Таке зниження попиту на експортну продукцію має істотно сповільнити зростання ВВП України. Поки сповільнення не визнають ні в уряді, ні в МВФ. У Кабміні при підготовці держбюджету на наступний рік виходили з прогнозу зростання ВВП на рівні 5,5%. У той же час в МВФ, погіршивши економічні прогнози щодо більшості країн, як і раніше, чекають прискорення економіки в Україні: після зростання ВВП в поточному році на 4,7% в 2012-му економічне зростання має прискоритися на 4,8% (прогноз фонду був знижений лише на 0,1%). "МВФ оприлюднив дуже оптимістичний прогноз. У разі сповільнення світового попиту, якого ми очікуємо, темпи промислового виробництва в Україні знизяться з нинішніх 8,5% до 3,7%. Це означає, що зростання ВВП в 2012 році буде близько 4%", - вважає Бєлан. При цьому нинішній бюджет розраховувався виходячи з прогнозованого зростання експорту на 9,2-12,5%. "Ми вважаємо, що зростання експорту буде менш значним - близько 5,9%, проте це компенсується передвиборчим стимулюванням внутрішнього попиту", - упевнений виконавчий директор центру "Case Україна" Дмитро Боярчук. Втім, за його словами, такий прогноз базується на очікуванні стабільного розвитку світової економіки без "шокових сценаріїв".
Враховуючи, що напередодні парламентських виборів уряд буде прагнути забезпечити своєчасність соціальних виплат, представники бізнесу побоюються, що за аналогією з 2009 роком Кабмін знову буде накопичувати заборгованість з відшкодування податку на додану вартість. "Проблеми з ПДВ залишаються і зараз, незважаючи на те, що бюджетний план надходжень виконується з перевищенням. Ми сподіваємося, що ці проблеми будуть остаточно вирішені в наступному році, проте для цього необхідно, щоб до держбюджету були внесені реалістичні параметри", - додала виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Ганна Дерев'янко.
Фінансова дієта
На фінансових ринках очікуються ще більші проблеми - це пов'язано з тим, що українським банкам і компаніям буде значно складніше залучати фінансування на зовнішніх ринках. "Уряд заклав у проект держбюджету-2012 помірну суму зовнішніх запозичень - $3,5 млрд. Однак для того щоб у грудні поточного року повернути $2 млрд VTB Capital і погасити єврооблігації на $600 млн, нам до кінця року необхідно залучити $2,7 млрд. Разом з тим провести розміщення зараз буде дуже дорого, тому що рівень кредитно-дефолтних свопів України відповідає початку 2010 року", - зазначає Олена Бєлан. У зв'язку з цим експерт припускає, що кредит VTB Capital буде пролонгований ще на півроку, що додатково збільшить обсяг зовнішніх розміщень, що будуть наступного року.
Ще більш складна ситуація чекає фінансовий і реальний сектори, в яких наступного року буде погашення кредитів. Зростаючі збитки європейських банків у зв'язку з борговою кризою (за розрахунками МВФ, вони можуть досягти 300 млрд євро) істотно ускладнять як залучення нових кредитів, так і реструктуризацію існуючих. За даними Нацбанку, короткочасний (передбачений до виплати протягом найближчих 12 місяців) зовнішній борг України на 1 липня становив $53,52 млрд, з яких державі потрібно погасити $5,06 млрд (спільно з регулятором - $6,23 млрд), банкам - $13,4 млрд, а реальному сектору - $31,85 млрд. "Це рекордно висока сума короткочасного боргу, але якщо оцінити заборгованість реального сектора, то значна його частина була сформована товарними кредитами та операціями з давальницькою сировиною, а реальні кредити становлять близько $6 млрд. Тож виплати не повинні стати невирішеною проблемою", - відзначає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Значно гірше, за оцінкою експертів, йдуть справи в банківському секторі. "Ще нещодавно я сказав би, що ситуація контрольована. Але зараз банкам стало набагато складніше залучати кошти за кордоном, тому знову почали збільшуватися ставки за депозитами у валюті", - заявив Охріменко. На його думку, незважаючи на ці труднощі, українським банкам все ж вдасться перекредитуватися: "Однак ставки за цими позиками будуть вищими, а значить, українцям доведеться знову забути про пільгові кредити". "Якщо ситуація в банківському секторі Європи не вирішиться, Україну чекає сезон злиттів і поглинань у банківському секторі", - резюмує Роман Шпек.
Проблеми з припливом валюти в країну активізують побоювання щодо стабільності курсу гривні. Поки в уряді обіцяють утримувати валютний курс на нинішньому рівні. Однак, за словами начальника відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександра Печеріцина, таке погіршення платіжного балансу суттєво посилить ризики девальвації. "Але швидше за все в уряду і Нацбанку буде достатньо важелів для утримання курсу в короткочасній перспективі. Принаймні, в I півріччі загрози девальвації ми не бачимо, а в подальшому курсова динаміка залежатиме від відновлення світового попиту на метал, майбутнього врожаю і цін на енергоносії", - уточнює Печеріцин.
Кому ще МВФ погіршив прогноз зростання ВВП в 2012 році, %
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас