До Китаю навпростець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До Китаю навпростець

Казна та Політика
1210
Зростання товарообороту між Україною і Китаєм змусило банкірів розширити свої операції. ВТБ Банк відкрив і зареєстрував у Нацбанку кореспондентський рахунок у китайських юанях і має намір надавати українським підприємствам китайську валюту для проведення прямих контрактів. "Основна маса розрахунків між Китаєм і Україною проводиться в доларах, але при цьому українські підприємства несуть високі валютні ризики, тому що потрібно кілька разів змінювати валюту.
Підприємствам вигідніше укладати прямі контракти в юанях, у нас вже є заявки на фінансування. Такого ринку в Україні досі немає, тому ми вирішили надати таку можливість. Крім цього, ми будемо проводити казначейські операції в юанях", - розповів перший заступник голови правління ВТБ Банку Віталій Фішер. Купівля та продаж юанів буде здійснюватися на міжнародному валютному ринку. За даними Держстату, за сім місяців українські компанії експортували до Китаю товарів на $1,09 млрд, імпорт китайських товарів склав $3,24 млрд.
Фінансування в юанях раніше не користувалося популярністю. "Операції з кредитами в юанях досі в Україні не проводилися. Більше того, лише банк "Хрещатик" має на своєму балансі юані", - відзначає аналітик Ерсте Банку Мар'ян Заблоцький. У банку "Хрещатик" розглядають можливість фінансування в китайській валюті. "Ми могли б це робити, але не практикуємо такі операції через відсутність попиту на них. Переукласти чинний контракт, щоб розраховуватися в іншій валюті, не завжди можна", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
На думку Заблоцького, кредити в китайській валюті можуть видавати лише "дочки" російських банків: "У Росії кредити в юанях частіше видаються в прикордонних з Китаєм регіонах. Швидше за все, в Україні кредитування в юанях не буде прямим - через банки, що працюють в країні, а в першу чергу - через російські установи". Банки, які хотіли почати працювати з юанями, стикалися з низкою труднощів. "Ми відкрили рахунок у китайському банку, але виявилося, що видавати фінансування в юанях неможливо, бо ця валюта не ходить за межами Китаю, її не можна купити. Крім того, китайським підприємствам було заборонено торгувати з нерезидентами в національній валюті", - повідомив менеджер невеликого банку, який має коррахунок у Китаї. "Основні контракти укладаються в доларах, оскільки це набагато зручніше. Нацбанк домовився з китайським центробанком про свопи, тому регулятор може бути зацікавлений у купівлі юанів", - вважає менеджер однієї з установ, які має кореспондентські відносини з Китаєм.
Варто зазначити, що російські банки (ВТБ, Сбербанк Росії і Внєшекономбанк) неодноразово заявляли про намір активізувати кредитування українських компаній в рублях, але досі такі позики є поодинокими. "Чомусь клієнтам набагато звичніше розраховуватися в доларах", - поскаржився менеджер однієї з міжрегіональних установ. Але навіть невелике розширення спектру валют дозволяє знизити напругу на валютному ринку. "Раніше всі операції з Китаєм проводилися в доларах. Якщо операції в юанях будуть активними, то буде менше тиску на Нацбанк в частині купівлі та продажу доларів", - вважає аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас