S&P знизило кредитні рейтинги Білорусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P знизило кредитні рейтинги Білорусі

Казна та Політика
258
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) знизило суверенні кредитні рейтинги Білорусі з B/B до B-/C, надавши їм "негативний" прогноз, говориться в повідомленні агентства. Рейтинги були виведені зі списку CreditWatch ("рейтинги на перегляді"), куди вони були поміщені 27 травня 2011 р. з негативним прогнозом. Прогноз із рейтингів - "негативний". Оцінка ризику переказу і конвертації валюти для білоруських несуверенних позичальників знижена до В-.
Рейтинг очікуваного рівня відшкодування боргу після дефолту, раніше наданий пріоритетним незабезпеченим зобов'язанням Білорусі, залишився на рівні 4, що відображає очікування агентством на 30-50-відсоткове відшкодування боргу у разі дефолту з комерційного боргу цієї країни. Оцінка заснована на сценарії (не базовому), згідно з яким можливі суттєві негативні тенденції зовнішнього фінансування не зможуть компенсуватися заходами економічної політики.
Зниження рейтингів Білорусі обумовлене тривалою залежністю республіки від зовнішнього фінансування внаслідок великого дефіциту з рахунку поточних операцій і дуже низького рівня доступних резервів. У S&P залишаються великі сумніви з приводу здатності країни забезпечити таке фінансування, і в агентстві вважають, що донині уряд Білорусі вжив лише обмежених заходів з усунення причин зовнішнього дисбалансу. Це зробило істотний тиск на офіційний обмінний курс, який S&P вважає завищеними, і посилило стресову ситуацію в економіці країни. Крім того, слідом за змінами обмінного курсу цього року суттєво зросло боргове навантаження уряду за зобов'язаннями в іноземній валюті (по відношенню до ВВП). За оцінками агентства, до кінця 2011 р. воно збільшиться майже в 2 рази, тобто до рівня понад 40% (без урахування гарантованих зобов'язань).
Рівень рейтингів Білорусі обмежений політичними ризиками, а також дисбалансами в зовнішній, монетарній та бюджетній політиці, які обумовлені політикою бюджетної і монетарної експансії, спрямованої на підтримку внутрішнього попиту. Разом з тим позитивний вплив на рейтинги Білорусі надають відносно високий показник ВВП на душу населення, значний обсяг основного капіталу в промисловості та наявність висококваліфікованої робочої сили. Ці фактори забезпечують уряду можливості для швидкого реагування у випадку, якщо виникне необхідність в усуненні макроекономічних дисбалансів або проведенні мікроекономічних реформ, спрямованих на розвиток приватного сектора.
На думку агентства, дефіцит з рахунку поточних операцій Білорусі по відношенню до ВВП, який в 2010 р. перевищив 15%, внаслідок чого Центральний банк став нетто-дебітором за зобов'язаннями в іноземній валюті, знизиться до трохи більше 10% в 2011 р. і в 2012 р. стане менше 10%. Виплати з погашення зовнішнього боргу останніми місяцями цього року невеликі, проте вони зростуть у наступні роки.
Відповідно до базового сценарію S&P зовнішнє фінансування Білорусі в 2011 р. буде складатися з кредитів Євразійського економічного товариства та Азербайджану, а також доходів від приватизації, головним чином газотранспортної компанії ВАТ "Белтрансгаз", яка, як очікується, буде продана найближчими місяцями. Ще один кредит обсягом близько 1 млрд дол може надійти від Сбербанку Росії через виробника і постачальника калійних мінеральних добрив ВАТ "Білоруськалій"; очікується також порівняти за обсягом кредит з Китаю. Частина дефіциту з рахунку поточних операцій буде профінансована за рахунок залучення транскордонних банківських кредитів.
У 2012 р. можуть бути отримані два інших транші від Антикризового фонду Євразійського економічного товариства, а також подальші надходження від приватизації. Наступного року можливий частковий продаж "Білоруськалій" і ряду інших, менших за розміром, компаній, крім того, очікуються надходження від приватизації "Белтрансгазу".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас