Зметикували на трьох — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зметикували на трьох

Енергетика
2397
24 вересня Президент України Віктор Янукович здійснив візит до Москви. Під час неформальної зустрічі з Дмитром Медведєвим і Володимиром Путіним український глава держави обговорив найважливіше питання щодо двох країн - газове. І, судячи з повідомлень прес-служби, Януковичу вдалося досягти значного результату. Тільки якого?
Візит, покритий таємницею
Від візиту президента України до Росії чекали багато чого. Відносини між двома країнами останнім часом зіпсувалися гірше нікуди. І навіть вояж Януковича в Сочі, що передував суботньому візиту, не зміг нічого поправити. Росіяни були невблаганні - вони не хотіли робити Україні знижку на газ. І ось український президент знову зібрався до Росії. Але цього разу зустріч проходила в форматі "без краваток". Цікаво також, що спочатку планувалася лише зустріч Януковича і його російського колеги - Дмитра Медведєва. Проте пізніше стало зрозуміло, що на зустрічі буде присутній і російський прем'єр-міністр Володимир Путін. Також показово, що візит президента України збігся з доленосним з'їздом "Єдиної Росії". Втім, однією з цілей свого візиту в Росію Янукович назвав підтримку свого російського колеги. "Я прийняв Ваше запрошення і приїхав для того, щоб у цей символічний день для Росії, я впевнений, і для України, бути поруч з Вами", - заявив Янукович Медведєву. До речі, показово, що російський колега зустрів главу України в заміській резиденції в національному парку Завидово, куди зазвичай допускаються тільки найближчі для президента люди або важливі партнери. Це відзначив і сам український президент. "Як правило, тут зустрічаються близькі люди і мені це приємно", - сказав він, назвавши зустріч символічною. Більше того, символічно й те, що на зустрічі був присутній прем'єр-міністр Росії, який за кілька годин до зустрічі з Януковичем був оголошений єдиним "кандидатом від влади" на президентських виборах на з'їзді Єдиної Росії. Таким чином, питання про можливу боротьбу Путіна і Медведєва, яке мучило російських і закордонних експертів, відпало саме собою. Хоча іноземні спостерігачі помітили, що слова про передачу Путіну президентської естафети далися Медведєву нелегко. "Медведєв був емоційним на з'їзді ("Єдиної Росії"), де було оголошено про рішення (що він не буде обиратися на другий термін), і здається, що кілька разів він ледве стримував сльози", - пише Financial Times. Таким чином, присутність Путіна на зустрічі двох президентів було не те щоб символічним, це був початок "передачі справ" одного президента Росії іншому. У тому, що Путіна оберуть, не сумніваються ні в Кремлі, ні навіть в опозиції. "Коли ще в історії Росії вища влада в державі передавалася так мирно, достойно, чесно, по-дружньому?", - як не можна точніше прокоментував те, що сталося, голова синодального відділу взаємин РПЦ і суспільства протоієрей Всеволод Чаплін. "І наші діти будуть жити при президенті Путіну", - зітхають опозиціонери.
Тобто в Завидово Янукович, по суті, зустрічався з двома російськими президентами - нинішнім і майбутнім. І останній вже почав приймати справи попередника. Таким чином, суботній візит Януковича дійсно був надзвичайно важливим. Але що саме там обговорювали? Адже влада, що українська, що російська, вважала за краще говорити натяками. Адже на кону, по суті, було відновлення нормальних відносин між двома державами. Але конкретики від своїх лідерів "братські народи" так і не дочекалися. Були лише переможні реляції, та й ті - досить скупі. "В обговорюваних питаннях ставки транзиту газу в Україну досягнуть істотного прогресу, що дозволяє розраховувати на укладення відповідних домовленостей в інтересах обох сторін", - поінформувала громадськість прес-секретар російського президента Наталія Тімакова. Українські колеги Тімакової були ще скупіші на слова. "В резиденції президента Російської Федерації в селі Завидово Тверської області завершилися переговори президента України Віктора Януковича з президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим і головою уряду Російської Федерації Володимиром Путіним. Глава Української держави завершив робочий візит до Російської Федерації і відбув до Києва", - такими словами обмежилися вони, описуючи завершення візиту Януковича до Росії. Тож що з переговорами? Невже домовилися? І якщо так, то чому така скритність?
МС & ГТС
Перед візитом до Росії Янукович і його оточення не приховували: головна тема розмов з Медведєвим - ціни на газ. "Я переконаний, що наш президент повезе в Москву такі пропозиції, які як мінімум викличуть серйозний інтерес і стануть саме предметом серйозного обговорення", - зазначив голова МЗС України Костянтин Грищенко в прямому ефірі телеканалу "Інтер" у п'ятницю ввечері. "Також він додав, що президент України" дуже ретельно "готується до цього візиту. "І я переконаний, що результатом розмови, як мінімум, буде дуже серйозний аналіз того становища, в якому ми перебуваємо, і з нашого боку буде серйозний сигнал до пошуку компромісного рішення, яке б враховувало перш за все наші інтереси і не ігнорувало інтереси РФ", - сказав глава МЗС. Однак Грищенко спростував інформацію про те, що Україна буде щось "здавати". "Нічого здавати ми не збираємося. Домовлятися будемо, а ось слово здавати з нашого побуту давно вже виключено. Президент Янукович - остання людина в цій країні, яка буде що-небудь кому-небудь здавати", - зауважив голова зовнішньополітичного відомства. Глава ж держави був скромніший. "Не приховую того, що є певна тривога в енергетичному питанні, але впевнений, що з урахуванням того, що нам вдалося зробити за останні півтора роки - стабілізувати економічну співпрацю та багато іншого - і тут ми підійдемо правильно і конструктивно до вирішення питань", - сказав Янукович на зустрічі з Медведєвим. "Бажано, щоб ми з Вами визначилися до регіонального економічного форуму, який будемо проводити в Донецьку восени", - сказав український президент. "Природно, є сенс поговорити про найбільш складні питання, включаючи енергетичну співпрацю. Тут (в резиденції, в селі Завидово Тверської області) хороша атмосфера, щоб обговорювати найскладніші питання", - відповів президент російський.
У підсумку, після зустрічі правлячого тандему з українським президентом в пресі з'явилися вельми обережні, але тим не менше, оптимістичні новини про результати переговорів. Показово, що прес-служба російського президента була більш оптимістичною, ніж прес-служба українського президента. Це змушує думати про те, що про газ "домовилися" все-таки на вигідних для Росії умовах. Цікаво, переговори між українським міністром палива та енергетики Юрієм Бойком і головою правління ВАТ "Газпром" Олексієм Міллером, які відбулися після зустрічі глав держав, теж практично не висвітлювалися в пресі, куди потрапили лише короткі відомості про подію. "Під час переговорів сторони обговорили питання співпраці в газовій сфері. Бойко і Міллер обговорили конкретні шляхи реалізації домовленостей досягнутих в результаті проведених у суботу 24 вересня переговорів між президентами України і Росії і прем'єром РФ у сфері закупівель та транзиту російського газу", - повідомили в Мінпаливенерго. Як саме йшли переговори і про що саме домовилися Україна і Росія - поки таємниця за сімома печатками.
Разом з тим, крім офіційної, в ЗМІ бродить ще й інформація від джерел. Так, видання "Коммерсант" повідомляє, що "в загострених відносинах Москви і Києва настало перемир'я". Головними ж результатами зустрічі, за інформацією видання, стала, по-перше, відмова Росії від ідеї будь-що втягнути Україну в Митний союз і, по-друге, готовність Москви обговорювати створення тристороннього газового консорціуму з ЄС на базі української ГТС. Якщо все склалося саме так, то можна констатувати, що РФ пішла зі свого боку на значні поступки Україні. А ось що натомість Київ запропонував Росії - питання залишається відкритим.
Очевидно, більшої конкретизації громадяни нашої країни дочекаються після засідання двосторонньої комісії в Донецьку. Навряд чи варто розраховувати на те, що Янукович змусив Росію просто так піти на поступки. Не випадково на переговорах був Володимир Путін, особливо після того, як Медведєв привселюдно заявив: саме Путін йде від "тандему" на вибори. Російський прем'єр набагато більш вольовий і жорсткий, ніж Дмитро Медведєв. Все-таки Україна зараз не в найкращому становищі, а на суд з "Газпромом", судячи з усього, українське керівництво так і не наважилося. У кожному разі, переговори в Москві яскраво продемонстрували, що за багато років, при різних президентах України і незалежно від "теплоти" відносин найважливіші питання взаємодії двох країн вирішуються в закритому від громадськості режимі.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас