ФРС пустилася у твіст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС пустилася у твіст

Казна та Політика
1206
"З метою забезпечення більш впевненого відновлення економіки і підтримки інфляції на рівнях, що відповідають місії ФРС, комітет прийняв рішення збільшити середній термін обігу цінних паперів, що знаходяться на балансі ФРС", - йдеться в повідомленні Федерального комітету з відкритих ринків (FOMC).
В даний час загальний баланс ФРС становить $2,85 трлн., з яких майже $1,7 трлн. припадає на облігації казначейства США (treasuries). Сума, яку ФРС має намір виділити на купівлю казначейських облігацій США, термін погашення яких настає через 6-30 років, - близько $400 млрд. Короткі облігації будуть продані в тому ж обсязі.
Дана програма, пояснює ФРС, націлена на зниження довгострокових відсоткових ставок і подальше полегшення фінансових умов в економіці. За оцінками експертів, ця програма може знизити прибутковість десятирічних облігацій на 0,15 відсоткового пункту. Аналітики Morgan Stanley ще більш оптимістичні у своїх прогнозах - там очікують, що Twist "відтанцює" прибутковість казначейських паперів не менше, ніж на 0,35 в.п.
Варто відзначити, що заміна коротких боргових паперів на більш довгі - не новий для ФРС інструмент. Готовність ФРС збільшити середньозважений "вік" портфеля повторює політику 1961 р. щодо зміни форми кривої прибутковості цінних держпаперів за рахунок купівлі середніх і довгострокових облігацій, саме тоді і прозвану Operation Twist.
Правда, аналітики нагадують, що операція в 1960-х не була особливо успішною. "Домовласники відносно нечутливі до ставки за іпотечними кредитами, коли їм бракує впевненості", - цитує Bloomberg професора економіки Єльського університету, одного з творців індексу S&P/Case-Shiller Роберта Шиллера.
Втім, прогнози за результатами нинішньої операції більш оптимістичні. "Зниження довгострокових ставок позитивно позначиться на настроях споживачів та інвесторів: вкладати кошти в "безпечні" інструменти буде нецікаво через низьку прибутковість, що спровокує приплив коштів у ризиковані активи. Крім того, слідом за ставками UST очікується зниження ставок за іпотекою, що повинно викликати хвилю рефінансування. Це, в свою чергу, через "ефект доходу", має простимулювати зростання споживчих витрат", - значиться в аналітичних матеріалах російського "Газпромбанку", аналітики якого вже відреагували на рішення ФРС.
Правда, російські банкіри попереджають, що завершення програми Operation Twist через рік-два буде болісним. "Ілюзій бути не повинно: треба встигнути позбутися активів (у першу чергу, від облігацій) до того, як відбудеться згортання програми, і даний ризик необхідно враховувати вже сьогодні", - значиться в їхньому резюме.
Поряд з оголошенням про початок Operation Twist Бен Бернанке зробив ще одну важливе заяву. ФРС нарешті позначила терміни збереження облікової ставки на колишньому рівні (0-0,25%) - мінімум до середини 2013 р. До цього Федеральний резерв використовував обтічний вислів "протягом тривалого періоду".
Також Бен Бернанке анонсував додаткові заходи підтримки іпотечного ринку, який ніяк не може вийти з кризи. Тепер Федеральний резерв буде реінвестувати надходження від стікаючих облігацій, забезпечених іпотекою, у нові іпотечні облігації, тоді як раніше ці надходження спрямовувалися на купівлю казначейських облігацій.
Але, незважаючи на досить широкий пул запропонованих головою Федрезерву заходів, експерти продовжують очікувати від ФРС оголошення третього етапу програми кількісного стимулювання (QE3).
"Наступним після Operation Twist кроком ФРС має стати запуск третього раунду кількісного стимулювання (QE3), і в кінцевому підсумку - центробанку доведеться вдатися до третього заходу - зниження ставки за надлишковими резервами банків у ЦБ", - заявив колишній заступник голови американського ЦБ і професор Прінстонського університету Алан Блайндер.
Водночас він визнає, що ідея заміни короткострокових US Treasuries в портфелі ФРС на держоблігації з більш довгим терміном обігу на сьогоднішній день є найбільш компромісним кроком, оскільки, на відміну від QE3, не викликає політичних протестів. А запуск нового раунду програми кількісного стимулювання може знову призвести до протистояння в Конгресі, що аж ніяк не сприятиме зміцненню американської економіки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас