Страх рецесії згубніший від будь-якої кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страх рецесії згубніший від будь-якої кризи

Фондовий ринок
1553
Останніми днями торги на світових ринках йдуть на побоюваннях, що світ знову приречений на рецесію. Статдані свідчать про сповільнення економічного зростання, а практично всі маститі аналітики переглядають прогнози на найближчі рік-два в гірший бік.
Ослаблення економіки тепер спостерігається вже не лише в Європі та США, які вже давно є предметом побоювань, але і в Китаї, де воно поки виражено не так помітно. Проте Китай - і інші emerging markets - мали "врятувати" світ від економічного спаду, тому негативні сигнали з цієї групи країн так гостро сприймаються ринком, пише The Wall Street Journal.
"Світ перебуває в небезпечній зоні. Моя віра в те, що чергової рецесії вдасться уникнути, щодня підривається безперервним потоком несприятливих економічних новин", - заявив голова Світового банку Роберт Зеллік.
Однак поки світова економіка ще тримається на межі, вважають експерти, і якщо вдасться уникнути сильних потрясінь (таких, як дефолт в Греції або колапс європейської банківської системи), загроза рецесії так і залишиться просто загрозою.
Найбільш руйнівні в такий час, коли не потрібно багато чого, щоб зруйнувати крихку рівновагу, панічні настрої як серед інвесторів, так і серед регуляторів.
"Страх і відчай - погані порадники. Від лідерів в такий час потрібен тверезий, зважений підхід, від ринку і споживачів - певний кредит довіри. Лише спільними зусиллями ми можемо вибратися з класичної пастки рецесії", - стверджує Тім Шредерс з австралійської інвесткомпанії Pengana Capital.
ФРС збурила ринки
"Існують серйозні знижувальні ризики для економічного прогнозу, включаючи складності на міжнародних фінансових ринках", - наголошується в заяві Комітету з відкритих ринків (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США за підсумками засідання, що завершилося в середу.
ФРС вперше назвала нестабільність на фінансових ринках, пов'язану з борговою кризою в єврозоні, загрозою для економіки США. У заяві ЦБ США констатував, що темпи інфляції, "очевидно, стали більш помірними в порівнянні з початком року", а зростання інфляції залишається слабким.
Американський центробанк оголосив про намір змінити структуру балансу на користь паперів з великим періодом обертання ("Операція "Твіст"). У період до червня наступного року ФРС купить довгострокові Treasuries на $400 млрд за рахунок надходжень від продажу бондів з погашенням протягом найближчих трьох років.
Однак багато хто сприйняв це рішення як свідчення про розпач ФРС за відсутності видимих результатів інших заходів, спрямованих на активізацію економічного зростання.
Головний ризик полягає в тому, що довгострокові ставки виявляються нижчими від короткострокових, а в США це майже завжди віщує рецесію, підкреслює економічний аналітик Хуан Ігнасіо Креспо.
"Таким чином, ФРС наблизила те, чого хотіла уникнути. Суть ось у чому: коли довгострокові ставки нижчі від короткострокових, банки зазнають збитків, даючи кредити, і, зрозуміло, перестають цим займатися. Тому відразу після оголошення про цей захід котирування банків і всіх інших секторів на біржі серйозно впали", - сказав він.
МВФ б'є на сполох
Міжнародний валютний фонд (МВФ) на цьому тижні знизив оцінку зростання світової економіки на поточний та наступний роки до 4% на рік. У червневому прогнозі фонду очікувався підйом світового ВВП на 4,3% в 2011 році і на 4,5% в 2012 році. У 2010 році приріст склав 5,1%.
При цьому МВФ відзначає очевидне переважання ризиків зниження темпів зростання.
МВФ вважає, що російський ВВП в 2011 році зросте на 4,3% (замість 4,8%, згідно з червневим прогнозом), в наступному - на 4,1% (замість 4,5%).
У випадку реалізації одного з найбільш несприятливих сценаріїв європейської боргової кризи погіршення умов кредитування може призвести до скорочення зростання єврозони на 3,5 в.п., США - на 2,2 в.п. Враховуючи, що МВФ прогнозує зростання американської економіки за базовим сценарієм на 1,5% цього року і 1,8% в наступному, а єврозони - на 1,6% і 1,1% відповідно, такий "баласт" затягне і США, і Європу назад в рецесію.
Вихід МВФ бачить у тому числі у стабілізації банківської системи. При цьому США, Європа і Японія мають зміцнити свої бюджети і забезпечити планомірне скорочення держборгу протягом декількох років. Країнам з економікою, що розвивається, варто обмежувати формування фінансових дисбалансів і працювати над створенням стійких фінансових систем.
Крім того, світ потребує якнайшвидшої реалізації реформи регулювання фінансового сектора, вважають в МВФ.
СОТ знизила прогноз зростання світової торгівлі на 2011 р.
Світова організація торгівлі (СОТ) у п'ятницю переглянула свій прогноз зростання світової торгівлі товарами в 2011 році до 5,8% з 6,5%, попередивши про подальші ризики її сповільнення, повідомляє Financial Times.
Експерти СОТ відзначають сповільнення зростання торгівлі в розвинених країнах і, зокрема, в Європі, яка уражена борговою кризою. Ситуація навколо Греції створює значну економічну невизначеність.
Корпоративні аналітики не відстають від міжнародних організацій
Банк HSBC Holdings Plc - найбільший в Європі за величиною капіталізації - погіршив прогноз зростання світового ВВП на 2011 рік до 2,6% з очікуваних у червні 3%, на 2012 рік - до 2,8% з 3,4%.
Як йдеться в огляді банку, це дуже слабкі показники - вони істотно нижчі від середніх темпів підйому глобальної економіки за останні роки, що становлять 3,5-4%.
Крім того, були погіршені прогнози зростання економік США, єврозони, Великої Британії, а також низки країн emerging markets - Росії, Бразилії та Індії.
Економісти Goldman Sachs стверджують, що "ми проходимо через період ослаблення світового зростання або навіть стоїмо на межі рецесії в США і, можливо, в Європі".
Банк погіршив прогноз зростання США на поточний рік з 2,3% до 1,6%, на наступний - з 3% до 2%. Єврозону очікує підйом на 1,7% (раніше прогнозувалось 2,1%) в 2011 році, на 1,3% в 2012 році (раніше - 1,7%).
Аналітики "Ренесанс Капіталу" очікують в наступному році стагнацію в США (зростання ВВП в діапазоні 0-1%), при цьому раніше вони вважали, що її зростання в 2012 році буде дорівнювати 1,5%. Оскільки експерти тепер більш песимістично оцінюють перспективи зростання американської економіки, вони погіршили прогнози і для багатьох інших країн, включаючи Росію.
Експерти, опитані The New York Times у вересні, стверджують, що ймовірність другої хвилі рецесії в США в останні тижні різко зросла і, можливо, вже досягла 50%, якщо орієнтуватися на досвід попередніх десятиліть.
Результати аналогічного опитування The Wall Street Journal були більш оптимістичні: імовірність нової рецесії оцінюється в 30-35%.
"В Європі сьогодні повторюються багато симптомів, які ми спостерігали в 2008 році. Можливо, світу доведеться пережити найбільш затяжну фінансову кризу в історії", - зазначив екс-голова Банку Мексики Гільєрмо Ортіс.
Макростатистика не дає розслабитись
Одним з найбільш неприємних сюрпризів для інвесторів на цьому тижні стали новини про економічну активність в Китаї. Виробнича активність у КНР знижується у вересні, попереднє значення індексу PMI, що розраховується HSBC Holdings і Markit Economics, зменшилася до 49,4 пункту з 49,9 пункту в серпні.
Значення індексу вище 50 пунктів свідчить про збільшення активності у виробничій сфері, нижче 50 пунктів - про її зниження.
PMI перебуває нижче 50 пунктів вже третій місяць поспіль. Значення індексу зберігалося нижче цієї позначки протягом дев'яти місяців до березня 2009 року.
Останні статдані з КНР, у тому числі PMI, підтверджують, що темпи зростання китайської економіки сповільнюються після циклу підвищень базової відсоткової ставки Народним банком Китаю та запровадження заходів для обмеження обсягів кредитування.
В Європі спостерігається погіршення споживчої довіри - індикатор настроїв споживачів єврозони впав до мінімуму за два роки у вересні.
Ділова активність у групі євро також слабка: економісти зафіксували різке скорочення як у виробничому секторі, так і у сфері послуг. Сукупний індекс Markit Economics впав у вересні до 49,2 пункту з 50,7 пункту в серпні.
"Ведмеді" поки не думають про сплячку
Світовий ринок акцій у четвер вступив у "ведмежу" фазу вперше за два роки - загальносвітовий фондовий індекс MSCI All-Country World показник втратив більше 20% за період з 2 травня, коли був досягнутий пік цього року, по 22 вересня включно.
Фондові індекси Азіатсько-Тихоокеанського регіону впали в п'ятницю і завершили тиждень найбільш різким падінням з листопада 2008 року - на 10%.
Індекси США завершили четвер падінням на 3,2-3,5%, 2-денне зниження Dow Jones Industrial Average стало рекордним з 2008 року.
У п'ятницю ф'ючерси на американські фондові індекси та європейські ринки акцій слабо зростають у фазі відскоку - на 0,3-0,6%. Крім того, інвесторів трохи заспокоїли обіцянки міністрів фінансів і голів центробанків країн G20 зробити кроки, необхідні для збереження стабільності фінансових ринків і банківської системи, перед лицем нових економічних викликів.
Мідь у п'ятницю подешевшала до мінімуму з серпня 2010 року - $7115 за тонну. Ціни на нікель та олово різко знижуються. Золото дорожчає на тлі страхів перед можливою рецесією.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас