Зниження рейтингу Італії: дзвінкий ляпас Сильвіо Берлусконі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження рейтингу Італії: дзвінкий ляпас Сильвіо Берлусконі

Казна та Політика
972
Рейтингове агентство Standard & Poor's знизило кредитний рейтинг Італії. Прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі бачить за цим кроком політичні мотиви. З ним згодні експерти і політики, які коментують цю подію.
Своє рішення міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's обґрунтовує тим, що уповільнення ділової активності в Італії навряд чи дозволить уряду країни досягти переглянутих фінансових цілей. S&P не тільки знизило рейтинг Італії, а й забезпечили його негативним прогнозом. Агентство Moody's ще минулого тижня пригрозило знизити рейтинг Італії. Тим не менше, для частини експертів це рішення стало несподіванкою.
Італія - ​​третя за потужністю економіка єврозони
В Італії гігантська державна заборгованість - більше 120 відсотків ВВП. Прогнози економічного зростання цього року, швидше за все, доведеться знизити з 1,1 відсотка до 0,7 відсотка. Однак, це не такі погані показники в порівнянні, наприклад, з Грецією.
Уряд Сильвіо Берлусконі зумів провести в парламенті цілих два пакети заходів економії на загальну суму в 102 мільярдів євро. Прем'єр-міністр обіцяв представити збалансований бюджет спочатку в 2014 році, потім - навіть в 2013 році. Експерти вважають, що економіка країни здорова і цілком в змозі впоратися з борговою кризою.
На це вказує і головний економіст банку Berenberg Фолькер Шмідінг (Volker Schmieding). Він закликає подивитися на стан справ в Італії. По-перше, обидві палати парламенту схвалили нову програму заходів щодо скорочення державних витрат. По-друге, є намір конституційно закріпити закон, що обмежує зростання державної заборгованості. Все це - добре, підкреслює Фолькер Шмідінг. Але от тільки манера, в якій формується ця політика, нескінченні метання Берлусконі, який сьогодні говорить одне, а завтра інше - все це викликає невпевненість.
Сильвіо Берлусконі останніми днями міг приділяти тільки частину свого часу тому, щоб вивести Італію з боргової кризи. Проти нього порушено чергову судову справу за звинуваченням в корупції. Цього разу йдеться про те, що Берлусконі, нібито, заплатив півмільйона євро за лжесвідчення якомусь молодому підприємцю, який постачав дівчат для секс-вечірок 74-річного прем'єр-міністра.
Податок на "папіка" або роль особистості в економіці
Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін, правда, на інвестиційному форумі в Сочі взяв під захист свого велелюбного колегу. "Як би пана Берлусконі не сварили за його особливе ставлення до прекрасної статі - до речі, із заздрості в основному трохи сварять, - але він себе в цій гострій ситуації проявив як відповідальний державний діяч в повному сенсі цього слова", - цитує Путіна агентство "Росбалт" .
Іншої думки дотримується впливова італійська газета La Repubblica. Вона пише: "Міністр економіки Італії Джуліо Тремонті останніми роками проявив винахідливість, придумуючи назви нових податків. Як щодо податку на "папіка"? (Так Берлусконі називають його юні подружки). Йдеться про податок, який нам доводиться платити щодня, поки глава уряду тримається за своє крісло і підриває довіру до країни. Йдеться про податок за зіпсований імідж, за параліч його уряду. Важко сказати, в яку суму виливається цей податок. Зрозуміло одне: він реальний".
Головний редактор впливового німецького економічного журналу Wirtschaftswoche Рональд Тічі в політичній дискусії на телеканалі Phoenix висловив ту ж думку набагато коротше: "Не можна правити країною з борделю".
Олександр Варкентін
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас