На рекордному врожаї зернових заробити не вдасться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На рекордному врожаї зернових заробити не вдасться

Аграрний ринок
1758
За попередніми прогнозами, цього року буде намолочено майже 50 млн. т, що на 10 млн. т більше, ніж минулого сезону. Як очікує сільськогосподарське відомство, експортний потенціал України в 2011р. складе, як мінімум, 24 млн. т. Але зернотрейдери не поспішають реалізувати амбітні плани чиновників. Зерно нового врожаю осідає на складах - великих товарних операцій зараз практично не укладається. Селяни ж змушені або продавати зерно за безцінь, або сидіти на мішках з урожаєм в очікуванні на кращі часи і підраховувати збитки.
У трейдерів немає апетиту
За даними аналітика компанії "ААА" Марії Колесник, в серпні експортери вивезли з країни всього 1 млн. т продукції, тоді коли за аналогічний період минулого року - більше 2, 5 млн. тонн.
В Українській аграрній конфедерації зазначають, що з початку нового маркетингового року (липень 2011р) експорт українського зерна склав 1, 8 млн. т. У тому числі, вивезено 700 т пшениці і близько 1 млн. т ячменю. Загальні ж експортні підсумки за два останніх місяці на 400 тис. т менші, ніж у минулому сезоні. Трейдери, які все ж закуповують зерно, дають за нього рекордно низькі ціни. Приміром, за пшеницю пропонують 1, 5 тис. грн./т, тоді коли 2-3 місяці тому нею активно торгували по 2, 1 тис. грн/тонна. Вартість ячменю впала з 2 -2, 1 тис. грн./т до 1, 8 тис. грн/тонна. Аграрії не поспішають віддавати намолочене за такі гроші. Адже, за підрахунками голови Українського клубу аграрного бізнесу Володимира Лапи, цього року собівартість виробництва тонни пшениці склала 1, 2 -1, 3 тис. грн./т, а наступний урожай може обійтися ще дорожче. Тому маржа в 200грн./т селян явно не влаштовує.
Експортери ж пояснюють мляві торги невигідною світовою кон'юнктурою. З початку липня на світовий ринок активно вийшла Росія. Після того, як влада у сусідів скасувала ембарго на експорт зернових, що діяло майже рік, місцеві трейдери почали спішно позбавлятися торішнього врожаю. За даними М. Колесник, за останніх два місяці РФ продала на зовнішніх ринках 5,5 млн. т зерна, активно залучаючи потенційних покупців знижками. Російське зерно пропонується з дисконтом, як мінімум, $10-15/т. Наші ж експортери, які, по суті, націлені на ті ж ринки збуту (Європа, Єгипет, ОАЕ та ін), що і росіяни, виявилися неконкурентними за ціною. Адже в Україні діють експортні мита (10-12 євро/т), які трейдери закладають в закупівельні ціни.
Ситуацію з пшеницею, яка застрягла на елеваторах, посилює прибирання кукурудзи, що стартувало нещодавно. По суті, багатьом господарствам її просто ніде розмістити. "Якщо експорт найближчим часом не розморозиться, Україна зіткнеться з дефіцитом елеваторних потужностей", - не виключає М. Колесник. За прогнозами УКАБ, господарства можуть просто втратити близько 3,5 млн. т кукурудзи на суму 5-7 млрд. грн.
При цьому заробітки держави на експортні мита до кінця поточного року складуть усього 1,5 млрд. грн. Кому вигідний такий "бізнес" - незрозуміло, дивуються в Українському клубі аграрного бізнесу. Аграрне лобі спробувало виправити ситуацію, переконавши уряд достроково скасувати мита (вони вводилися до 1 січня поточного року). Але на засіданні Кабінету Міністрів, де мало розглядатися це питання, його несподівано "застопорили". Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що не буде навіть виносити експортну тему на розгляд.
Судячи з настроїв чиновників, розраховувати на скасування мит найближчими місяцями не доводиться. Більш того, вже з'явилася інформація про можливе продовження експортних обмежень і на перше півріччя 2012р. Про це, зокрема, на одному з круглих столів заявив директор департаменту фінансової політики Міністерства економіки Сергій Чекашкін.
Селяни на сухарях
Між тим, аграрії, які спеціалізуються на вирощуванні зернових, нарікають на різке зниження прибутковості свого бізнесу. Як показують результати проведеного УКАБ дослідження "Агро Ефективність" в 2011 р. показники прибутковості господарств цього сезону, у порівнянні з минулим, упали вдвічі. "Якщо минулого року прибутковість озимої пшениці складала 19%, то в 2011 р. очікується лише 9%. Незважаючи на зростання врожайності, українські виробники зараз отримують лише 120 грн. прибутку на тонні зерна, тоді коли рік тому було майже вдвічі більше - 220 грн/т", - відзначають аналітики. Координатор проекту Роман Сластьон розповідає, що зростання витрат на гектар угідь цього року підвищило собівартість пшениці на 200 грн/т, тоді коли держава опосередковано забирає у аграріїв у вигляді мит ще 250-300 грн/т від ціни реалізації. Для порівняння: якщо наші селяни можуть розраховувати на 42 євро прибутку з кожного гектара пшениці, то їх французькі колеги - на 300 євро/га.
Але світло в кінці тунелю все ж є, - впевнені експерти. Хоча міністерство сільського господарства США у своєму останньому звіті підвищило прогнози світового балансу зерна на 7,6 млн. т (оптимізм аналітиків пояснюється збільшенням врожаю в Канаді на 1,3 млн. т-до 7,19 млн. тонн і країнах ЄС на 2, 3 млн. тонн - до 135,79 млн.), попит на нього як і раніше перевищує пропозицію. Потреби в пшениці, зокрема, виростуть на 370 тис. т - до 129, 7 млн. т через збільшення планів щодо її закупівлю в США та Узбекистані. Загальне світове споживання пшениці збільшиться на 1, 9 млн. т - до 677 млн. т.
Тому порівняно невисокі світові ціни на зерно протримаються недовго. Вже з жовтня на міжнародних біржах почнеться "продовольча паніка", а вартість "хлібних" культур може збільшитися на $10-20/т і більше. Питання в тому, чи багато господарств зуміють протриматися до того часу. Адже зараз активно йде осіння посівна. Причому, за витратами вона на третину дорожча за торішню через подорожчання добрив, насіння і ПММ. Тому, щоб засіяти поля, селянам все частіше доводиться йти на поступки трейдерам і віддавати урожай за викидними цінами.
Тетяна Гармаш
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас