ЄС може позбавити країн-боржників права керувати власним бюджетом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС може позбавити країн-боржників права керувати власним бюджетом

Казна та Політика
357
Європейський валютний союз перебуває під загрозою розпаду через фінансову безвідповідальність країн-учасниць, і щоб відновити довіру до євро, необхідно провести серйозні реформи в сфері бюджетно-боргового управління блоку. Про це йдеться в опублікованому сьогодні робочому документі Європейського центрального банку (ЄЦБ), підготовленому його економічною командою.
Серед авторів доповіді - член правління ЄЦБ, німець Юрген Штарк, який раніше цього місяця вирішив залишити ЄЦБ "з причин особистого характеру". За даними ЗМІ, справжньою причиною його відходу стали непримиренні розбіжності з колегами з приводу антикризових заходів ЄЦБ, а точніше - програми викупу європейських держоблігацій.
В опублікованому дослідженні економісти ЄЦБ висувають кілька безкомпромісних пропозицій з порятунку єврозони. Так, передбачається, що всі національні проекти бюджетів, які закладають дефіцит вище 3% ВВП ("маастрихтський" критерій), повинні спершу отримати схвалення всіх учасників єврозони. Якщо держава зводить бюджет з дефіцитом, що перевищує допустимий, компенсуючі коригування автоматично включаються в наступний бюджет. Крім того, порушники 3-відсоткового бюджетного критерії повинні будуть виплатити штраф розміром 0,2% від ВВП країни (автори доповіді не пояснюють, чому запропонований саме такий розмір штрафу).
Пропозиції Штарка і співавторів також передбачають, що держава єврозони, яка отримує фінансову допомогу з Європейського стабілізаційного механізму (ESM), має передати свої повноваження у сфері бюджетного планування та виконання зовнішньому керівнику, який представляє інтереси всієї єврозони, якщо ця держава не може впоратися самостійно з корекцією бюджету.
Нагадаємо, що раніше МВФ попередив, що Європа і США можуть зануритися в нову рецесію в 2012 р., якщо залишать без рішення нагальні економічні проблеми.
На думку експертів МВФ, Європа повинна "діяти спільно" у своїй боротьбі з погіршенням суверенного боргової кризи. У фонді вважають, що боргові проблеми країн єврозони, а також повільне відновлення економіки США є основними загрозами для світової фінансової стабільності. Однак експерти МВФ назвали саме Європу як "основне джерело неспокою" для глобальної економіки.
Для подолання боргової кризи заплановане створення постійного Стабфонду ЄС (ESM), який може почати працювати вже на початку наступного року, а не в 2013 році, як планувалося раніше.
ESM створюється за образом і подобою Міжнародного валютного фонду (МВФ) як організація, що має схожі функції. У цьому полягає основна відмінність ESM від спішно сформованого минулого року Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), що є з юридичної точки зору всього лише цивільно-правовою цільовою компанією. У зв'язку з цим вельми доцільно швидко замінити тимчасовий "фонд порятунку" EFSF на постійний ESM.
Втім, єдності думок з приводу майбутньої конструкції ESM в зоні євро поки немає. Для того щоб забезпечувати фінансову підтримку проблемних країн зони євро, ESM повинен буде мати у своєму розпорядженні 500 млрд євро. Суму цю складуть внески і гарантії членів валютного союзу. Найбільший внесок припаде на Німеччину - 27,15%. Тому міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле планує в бюджеті країни на 2013-2017 роки щорічні витрати на поповнення основного капіталу ESM розміром 4,3 млрд євро.
Нагадаємо, 30 серпня міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's Ratings Services (S&P) заявило, що економіка єврозони уникне повторної рецесії, хоча гальмування економічного зростання в регіоні підвищує ймовірність негативного сценарію.
Разом з тим в S&P відзначали, що темпи економічного зростання в єврозоні будуть залежати від рівня внутрішнього споживчого попиту, на який, серед іншого, впливає високий рівень безробіття.
Рейтингове агентство скоротило свій прогноз економічного зростання зони євро до 1,7% у 2011р. і до 1,5% - у 2012р. проти 1,9% і 1,8% зростання, що прогнозувалось в липні ц.р.
Нагадаємо, в II кварталі 2011р. зростання ВВП єврозони склало усього лише 0,2% щодо попереднього кварталу, тоді коли в I кварталі ц.р. зростання показника склало 0,8%.
Крім того, МВФ опублікував нові прогнози зростання світової економіки, а також економік окремих країн в 2011 р. і 2012 р. Нова редакція доповіді МВФ містить оцінку глобального економічного зростання в 4,0% на 2011 р., так само як і на наступний рік. Три місяці тому МВФ прогнозував зростання світового ВВП на 4,3% в 2011 р. і на 4,5% - в 2012 р. Для США МВФ знизив прогноз зростання економіки до 1,5% в 2011 р. і 1,8% в 2012 р. У червневому доповіді йшлося про 2,5% і 2,7% відповідно. Для єврозони Фонд знизив свій прогноз зростання на 2011 р. майже на половину відсоткового пункту до 1,6% і відзначив, що зростання наступного року, ймовірно, складе всього 1,1%.
Нагадаємо, що раніше Європейський банк реконструкції та розвитку переглянув у бік підвищення свої прогнози економічного зростання в європейських країнах з ринками, на 2011 р. Але згідно з оприлюдненими останніми розрахунками фахівців ЄБРР, посилення ризиків у зоні євро може загрожувати перспективам економічного розвитку даного регіону .
На тлі процесу виходу країн зі світової економічної кризи економісти ЄБРР прогнозують, що в 2011 р. на всі 29 держав регіону операцій банку чекає позитивне зростання на рівні 4,8%, що вище за 4,6%, зафіксовані у травні. Прогноз зростання на 2012 р. залишається без змін на рівні 4,4%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас