Лавринович: Мін'юст і ВК не обговорюють виборчу систему і прохідний бар'єр до парламенту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лавринович: Мін'юст і ВК не обговорюють виборчу систему і прохідний бар'єр до парламенту

Казна та Політика
161
Питання виборчої системи, яка буде діяти в Україні в разі ухвалення парламентом законопроекту "Про вибори народних депутатів України", і прохідний бар'єр не є предметом дискусії між експертами Венеційської комісії (ВК) та Міністерством юстиції України. Про це заявив міністр юстиції України Олександр Лавринович під час сьогоднішньої прес-конференції в Києві, передає кореспондент РБК-Україна.
"Як ви помітили, питання виборчої системи, відсотків не є предметом обговорення та експертизи, тому я можу вам сказати, що питання виборчої системи і відсоткового бар'єру залишаться незмінними при подачі (цього законопроекту) до парламенту. Далі вже питання народних депутатів України, які будуть схвалювати цей проект закону", - сказав міністр.
Крім того, як зазначив Лавринович, зауваження ВК щодо необхідності впровадження виборчої системи, яка складається з пропорційної системи на основі відкритих списків та множинних регіональних виборчих округів не можуть бути враховані, оскільки "це є внутрішньою справою країни". Таку відповідь дав міністр юстиції на зауваження Венеційської комісії щодо проекту Закону "Про вибори народних депутатів України".
"Кодекс належної практики у виборчих справах, схвалений Венеційською комісією на її 52 пленарній сесії (Венеція, 18-19 жовтня 2002 року), не містить застережень щодо порядку висунення кандидатів на виборах і характеру виборчої системи. Це є внутрішньою справою країни", - зазначає міністр у своїх пропозиціях до Венеційської комісії.
У відповідь на ще одну вимогу ВК до законопроекту, в якій вказується, що "стаття 9 забороняє всім громадянам, яким було висунуто звинувачення у вчиненні умисного злочину, бути призначеним чи обраним до парламенту, крім випадків скасування вироку", і тому ВК рекомендує, щоб це обмеження було вузько визначено для застосування тільки для осіб, яким було висунуто звинувачення у вчиненні тяжких злочинів, міністр відповідає, що це зауваження комісії не може бути враховане, оскільки зазначена "норма законопроекту повністю відтворює частину 3 статті 76 конституції України, яка визначає обмеження щодо кандидата в депутати".
Також міністр не вважає за необхідне враховувати зауваження ВК про "непотрібність" ст. 9 законопроекту, де встановлюється право бути обраним за умови проживання на території України протягом останніх п'яти років. На думку членів ВК "ця норма є надмірною і непотрібною", і треба скоротити терміни вимоги щодо тривалості проживання на території України. На думку Лавриновича, ця норма законопроекту "повністю відтворює частину другу статті 76 конституції України, яка визначає кваліфікаційні вимоги до кандидата в депутати".
Нагадаємо, 27 травня ц.р. міністр юстиції Олександр Лавринович повідомив, що проект закону про вибори народних депутатів України буде передано на експертизу до Венеційської комісії і провідної установи в галузі виборчого права - Міжнародний фонд виборчих систем (США).
Міністр нагадав, що так званий "технічний" варіант проекту закону був розроблений Міністерством юстиції на підставі концептуальних пропозицій, розроблених робочою групою при Президентові України з питань удосконалення законодавства про вибори і схвалених главою держави.
За словами міністра, нове виборче законодавство буде схвалене за рік до парламентських виборів 2012 р. - восени 2011 р.
Нагадаємо, доопрацьований проект закону України "Про вибори народних депутатів України" в кінці травня був оприлюднений на сайті Міністерства юстиції України. Законопроект містить норму про підвищення прохідного бар'єру для партій до 5%. 50% депутатів парламенту обиратимуться за партійними списками, інші 50% - за одномандатними округами. Проект закону забороняє участь у виборах до Верховної Ради блоків. У бюлетені для голосування буде виключена графа "Проти всіх".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас