Литва закуповує плавучий СПГ-термінал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва закуповує плавучий СПГ-термінал

Енергетика
530
Правління литовської компанії Klaipėdos nafta схвалило придбання судна для терміналу скрапленого газу (ТСГ) на основі довгострокового лізингу, - повідомляє прес-служба компанії. Також була сформована комісія із закупівлі судна.
Термінал для прийому скрапленого природного газу (СПГ) Литва розглядає як один з пріоритетних енергетичних проектів. Поява власного СПГ-терміналу дозволить Литві обмежити вплив російського "Газпрому" і залежність від її монопольних поставок.
Литва - одна з країн колишнього СРСР, яка давно виношує плани газової незалежності, але схоже, тільки зараз починає активні дії - говорить експерт галузі, начальник інформаційно-аналітичного відділу ТОВ "Нафтогазбудінформатика" Олександр Лактіонов.
23 вересня планується оголосити міжнародний конкурс на закупівлю плаваючого сховища газу з газовим обладнанням. Klaipėdos nafta розгляне попередні пропозиції, які надійдуть до 24 жовтня. До 25 листопада потенційні продавці повинні будуть представити детальну інформацію про пропоновані проекти плавучих СПГ-терміналів.
В результаті конкурсу буде обрано найбільш економічно вигідну пропозицію, а договір з переможцем конкурсу планується підписати до кінця цього року, акціонери компанії повинні затвердити його до кінця січня 2012 року.
Потужність терміналу вартістю приблизно 200 млн. євро (690 млн. литів) буде від 2 до 3 млрд. куб.м. Відповідно до запропонованої технології терміналу це буде судно, яке буде постійно пришвартоване до берега. До нього будуть причалювати інші судна, які будуть доставляти газ.
Передбачається, що на судні, яке буде розміщене в південній частині Клайпедського морського порту, будуть обладнані ємності для зберігання та обладнання регазифікації, а від судна буде прокладений трубопровід до газопроводу.
Експерт впевнений, що Литва, перебуваючи приблизно на тій же стадії реалізації СПГ-проекту, активніше від України формує портфель поставок СПГ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас