Ъ: Україна виправила оцінку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Україна виправила оцінку

Казна та Політика
1145
Основний зовнішній кредитор України позитивно оцінює перспективи економіки свого великого позичальника. Вчора Міжнародний валютний фонд підвищив прогноз зростання економіки України на поточний рік до 4,7%, а в 2012 році темпи прискоряться до 4,8%. Експерти оцінюють прогнози України як позитивні, оскільки вони в цілому кращі, ніж для інших країн регіону СНД.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) переглянув прогнози розвитку України на найближчі роки. В оприлюдненому вчора звіті World Economic Outlook, прогноз зростання ВВП України в поточному році підвищений з 4,5% до 4,7%, а на 2012 рік - погіршений з 4,9% до 4,8%. Оцінка інфляції поточного року погіршена незначно - з 9,2% до 9,3%, тоді коли прогноз на наступний рік відкоректований істотніше - з 8,3% до 9,1%. Дефіцит платіжного балансу становитиме 3,9% ВВП, що на 0,3 в.п. вище, ніж очікувалося раніше, а вже через рік Україна зіткнеться з дефіцитом платіжного балансу в 5,3% ВВП (раніше - 3,8%).
Поліпшення прогнозу для України відбулося на тлі погіршення очікувань на зростання світової економіки. Якщо раніше МВФ прогнозував зростання світового ВВП цього року на 4,3%, а в 2012 році - на 4,5%, то тепер обидва цих прогнози знижені до 4%. На тлі ослаблення внутрішнього і зовнішнього попиту - ВВП 17-ти країн єврозони виросте цього року на 1,6% (раніше очікувалися 2%), проте вже в 2012 році зростання сповільниться до 1,1% (1,7%).
Економічне зростання регіону СНД складе 4,6% цього року з подальшим уповільненням до 4,4%. При цьому розвиток Росії загальмується на 0,2-0,5 в.п. - до 4,3%. "Ціни на сировину визначають добробут найбільших країн регіону, а іноземний капітал має найважливіше значення для зростання інвестицій і внутрішнього споживання", - зазначають автори доповіді. В результаті економічні успіхи чи невдачі країн (особливо Росії) відображаються на всіх інших економіках, зокрема через інструмент грошових переказів робітників", - наголошується в звіті. Найбільше гальмування економічного зростання очікується в Білорусі: після зростання ВВП цього року на 5%, наступного року економічне зростання складе всього 1,2%.
Оновлені очікування МВФ ще більше розійшлися з розрахунками уряду, закладеними в проект держбюджету на 2012 рік. Бюджет розраховувався виходячи з очікуваного зростання ВВП на 5,5% і зростання цін на 8,9%. Незважаючи на це експерти вважають, що валютний фонд не буде вимагати перегляду держбюджету. "Основний показник для держбюджету це не реальний, а номінальний ВВП. Хоча МВФ прогнозує менший економічний ріст, ніж уряд, фонд також очікує на більш високу інфляцію. Це означає, що прогнози з номінального ВВП 2012 швидше за все в уряду і МВФ відрізняються неістотно", - відзначає аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук.
Експерти звертають увагу, що корекція прогнозів щодо України виявилася меншою, ніж для регіону СНД, економіка якого буде зростати на 0,3-0,5 в.п. повільніше за очікуване. Істотне погіршення прогнозу зростання торкнеться економіки Туреччини (з 4,5% до 2,2%), Румунії (з 4,4% до 3,5%), Польщі (з 3,6% до 3%), а також Угорщини (з 2,8% до 1,7%). "На тлі різкого погіршення прогнозів на 2012 рік Україна відбулася малою кров'ю. Це дуже позитивний сигнал для інвесторів, який показує, що українська економіка збалансована, а її основні ризики - такі як високі ціни на газ і складності із залученням фінансування - не виглядають нерозв'язними", - визнає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Водночас кращою, ніж в Україні, ситуація буде в Казахстані, чий прогноз в 5,6% не переглянуто, і в Грузії - підвищено з 4,8% до 5,2%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас