Тимошенко - YES, Росія - NO — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко - YES, Росія - NO

Енергетика
1613
16-17 вересня в Ялті проходив щорічний саміт YES (Yalta European Strategy). На зустрічі світових політиків обговорювалися європейські перспективи України. Цього разу це обговорення звелося до нелегкої долі Юлії Тимошенко. Європа хоче, щоб процес над Тимошенко відповідав "європейським стандартам".
"Примус до правосуддя"
Початок саміту, традиційно організовуваного українським бізнесменом Віктором Пінчуком, був для українського президента Віктора Януковича не надто перспективним. Так, коли саміт розпочався, і президент виступив, одне з перших питань йому поставив віце-президент Європейської народної партії Маріо ДавІд. Він сказав, що приїжджає до Ялти всьоме, але вперше у нього "розбите серце". "Мій друг Юлія Тимошенко сидить у в'язниці", - зажурено продовжив Давід. Президент відповів, мовляв, для нього це теж болюча тема, але якщо людина порушила закон, вона повинна нести відповідальність. Однак навіть традиційно лояльний до "регіоналів" німецький політолог Олександр Рар відзначає: навіть якщо провину Тимошенко вдасться довести, на імідж української влади в очах європейців це не вплине. "У всьому світі дивляться на картинки. І картинка України сьогодні така, що "лідер опозиції сидить у в'язниці". Не можна відразу після виборів політика, який набрав 50% голосів, кидати за грати. Зараз, якщо в розмові про Україну не згадують Тимошенко, відразу ж починають нарікати - "ви замовчуєте головну тему". Що ви хочете - в Європі захищають слабких", - цитує його "Українська правда". У підсумку, YES звівся до того, що президенту України не втомлювалися нагадувати: без Юлії Тимошенко на волі, не бачити Україні жодної асоціації з Євросоюзом. "Якщо колишнього прем'єр-міністра будуть саджати у в'язницю на підставі статті Кримінального кодексу, яка була схвалена ще за комунізму, стосунки навряд чи залишаться такими ж між Україною і ЄС", - заявив єврокомісар з питань європейської політики сусідства і розширення Штефан Фюле. Він додав, що якщо вирок Тимошенко винесуть на підставі кодексу 1962 року, то навіть у разі укладення з нашою країною угоди про асоціацію ніхто не гарантує, що її ратифікують усі члени ЄС. "З Тимошенко потрібно боротися на виборах, а не в судах, а значить, вона повинна бути залучена до політичного процесу", - упевнений Фюле. Як передають різні джерела, в приватних бесідах Фюле пов'язував термін укладення угоди про асоціацію з терміном Тимошенко. Отримає екс-прем'єр-міністр сім років, ці самі сім років і будуть чекати українці на зближення з Європою. В офіційній промові Фюле, щоправда, уточнив, що ніхто жодних дедлайнів Україні не ставить. Разом з тим, він нагадав, що саміт Східного партнерства запланований на кінець вересня, а саміт Україна-ЄС - на грудень.
Навіть Польща - вічний адвокат України в ЄС - і та визнає: без вирішення справи Тимошенко асоціації з Європою Україні не бачити. "Суд на Юлією Тимошенко ускладнює процес, але ми хотіли б зробити все, щоб до кінця року угоду про асоційоване членство було підписано. Звичайно, питання і проблема Юлії Тимошенко ускладнюють процес. Хочеться вірити, що суд незалежний, але щоб не відбулося, це буде якось впливати", - сказав екс-президент республіки Олександр Квасьнєвський. Одвічно нейтральна Швеція, і та попереджає Україну про проблеми з євроінтеграцією. "Ми не ділимо людей на святих і дияволів. Я не бачу святих навколо себе, але цей судовий процес (над Тимошенко) проводиться згідно із законом, якого не існує в інших європейських країнах. І його не повинно бути, якщо Україна хоче інтегруватися в європейському напрямку", - говорить міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. Однак Україна робити висновків з порад закордонних гостей не поспішає.
У вас не товар, а у нас - не купець
Європейські ініціативи образили українську владу. Так, прем'єр-міністр України Микола Азаров упевнений: пов'язувати євроінтеграцію та суд над Тимошенко - аморально. "Такі глобальні серйозні питання як євроінтеграція України, угода про зону вільної торгівлі - це настільки серйозні речі, від яких залежить розвиток країни, що пов'язувати їх з конкретним судовим процесом не просто неправильно, а навіть аморально", - вважає прем'єр. При цьому прогнозувати, як далі буде розвиватися справа Тимошенко і чи вплине на неї тиск ЄС прем'єр не наважився. "Це питання краще поставити представникам юстиції. Уряд не має причетності до правосуддя в Україні. А якщо і має, то тільки в частині фінансування", - сказав Азаров. "Давайте подивимося, що відбувається в світі. Тільки сліпому не видно, що світ стоїть на порозі серйозних трансформацій, які відбуваються раз на 50-100 років. В таких умовах об'єднувати якісь процеси просто неправильно", - додав Азаров.
Однак за словами Азарова ховається роздратування. Ще б пак. Адже до початку саміту деякі аналітики стверджували, що в Ялті для України будуть гарні новини щодо її євроінтеграції. "Вже сьогодні зрозуміло, враховуючи висновки чотирьох з п'яти профільних комісій Європейського парламенту, а також позитивних резолюцій чотирьох комітетів щодо підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, що процеси проти української опозиції не будуть мати визначального впливу на рішення підписувати чи не підписувати цю угоду, і ця угода з великою ймовірністю буде підписана вчасно", - говорив директор компанії персонального і стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець. І ось таке ставлення колег з Європи. Щоправда, Азаров намагався в Ялті переконати своїх співрозмовників, що євроінтеграція України неминуча і не повинна залежати від таких факторів, як суд над Тимошенко. "ЄС - не "наречений", а Україна - не "наречена". Включати в угоду про Асоціацію перспективу членства в ЄС чи не включати - це бюрократичний і протокольний підхід. Однозначно треба включати, якщо ми думаємо про майбутнє, а не дивимося тільки в сьогодні", - сказав Азаров. На думку прем'єра Європа перебуває на межі найбільш серйозних трансформацій. І в таких умовах відмовлятися від членства України не доцільно. "Подивіться, ким був Китай 30 років тому і що буде через 10 років. Всі суперечки здадуться несерйозними, треба завершувати цю дискусію і просто повторювати, що написано в 49 статті (Лісабонської угоди, стаття про членство в ЄС )", - сказав Азаров.
Але йому ще раз дали зрозуміти - без перегляду справи Тимошенко не буде жодної асоціації. "Якщо ситуація політична в Україні буде змінюватися, буде змінюватися і наша позиція. Але якщо буде відбуватися те, що відбувається останніми місяцями, то, звичайно, тут буде мало можливостей для маневрів", - сказав уже після завершення YES в Києві в понеділок представник Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Тешейра. У підсумку, в Януковича й самі не раді, що затіяли тяганину з Тимошенко. "Якби Янукович вирішував цю справу, він не зробив би собі такої величезної несправедливості. Бо той, хто зробив це, в той час коли Янукович був у відпустці, коли було зроблено так, що він не мав інформації... Якщо б я знала, хто це зробив... Якби я знала, хто виніс таке рішення. Я задушила б його власними руками", - гарячкує радник президента Ганна Герман. Загалом, про Тимошенко на ялтинській конференції згадували настільки часто, що заявлена тема зустрічі "Україна і світ: спільні виклики, спільне майбутнє" засяяла новими фарбами.
Цікаво, що "спільне майбутнє" з Україною не захотіли обговорювати росіяни: наші північні сусіди просто проігнорували саміт. Напевно, щоб вкотре не розчаровуватися: у ході YES Янукович ще раз твердо сказав "Ні" лобійованому Москвою Митному союзу. Справа за малим - домовитися з Європою...
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас