"Нафтогазу" написали сценарії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогазу" написали сценарії

Енергетика
1063
Експерти обговорили можливі сценарії реструктуризації НАК "Нафтогаз України". Окрім гри в контексті переговорів щодо ціни газу, вони бачать у цьому процесі загрози енергетичній безпеці країни.
На думку експертів, зібраних за одним столом Комітетом енергетичної безпеки України, існує відразу кілька сценаріїв розвитку ситуації з реструктуризацією НАК "Нафтогаз України", проект якої повинен бути підготовлений вже до 1 жовтня. Один з них - переміщення активу з державних рук у приватні.
"У першу чергу це ризик перетворення державної монополії на приватну, - вважає Іван Надєїн, член комітету енергетичної незалежності України. - Тому що той шлях, який озвучений на сьогодні, - відкритий продаж компанії, - несе в собі ризик прихованих власників, як у випадку не дуже прозорої ситуації з "Укртелекомом", де до кінця не відомі реальні співвласники".
Хоча, якщо проводити цей процес відповідно до вимог ЄС, на які останнім часом посилається і міністр енергетики, то участь російської сторони в особі РАО "Газпром" бачиться неможливою.
"Європейське законодавство виключає участь російської сторони в управлінні українською ГТС. Компанія, яка повинна брати участь в управлінні і транспортуванні, не може займатися постачанням енергоресурсів, - каже Олена Павленко, засновник аналітичного центру Dixi group. - Тому якщо і буде створюватися міжнародний газотранспортний консорціум, то він не може включати РАО "Газпром".
Проте експерти бачать ряд схем, завдяки яким "Газпром" може стати безпосереднім співвласником "Нафтогазу". Зокрема, через структури підприємця Дмитра Фірташа, які й можуть виступити прикриттям "Газпрому" в Україні, щоб обійти вимоги "третього енергопакету".
"Хто першим почав говорити про приватизацію НАК? - запитує Юрій Корольчук, член наглядової ради Інституту енергетичних досліджень. - Дмитро Фірташ. Фірташ - дорівнює "Газпром". Я ніколи не повірю, що він - самостійний актор на газовому ринку України. І рівноправна участь структур Фірташа та "Газпрому" - зайве тому підтвердження".
Деякі з експертів наголошують, що в нинішній моделі ведення переговорів досягти успіху для української сторони просто неможливе, а інтерес російської сторони полягає тільки в отриманні найбільш цікавих активів.
"Можливість створення квазіконсорціуму, який може бути створений з внесенням активів української газотранспортної інфраструктури, не виключена навіть з виділенням тих активів - магістральні, транзитні газопроводи і сховища, - каже Олександр Нарбут, експерт з енергетичних питань. - Саме за це бореться сьогодні "Газпром", саме це дозволить збільшити йому частку на спотовому ринку, і це дозволяє йому утриматися в сегменті, що падає".
Іван Надєїн також розглядає як вірогідний так званий білоруський сценарій. На його думку, "газова війна" може бути просто прикриттям для того, щоб піднести "здачу" НАК і ГТС як єдино можливий вихід з ситуації, що склалася. У цьому випадку він не виключає, що озвучена сума продажу НАК буде "проїдаючою", оскільки щорічний платіж України за енергоносії трохи вищий за $10 млрд.
Крім того, експерти підкреслюють, що наразі в світі не надто сприятлива кон'юнктура для проведення продажу такої компанії. "Продати дорого такий стратегічний актив для країни буде просто складно, виходячи з фінансової ситуації на світовому ринку в очікуванні на другий етап світової кризи. Тому ціна буде заниженою", - припускає Іван Надєїн.
Деякі експерти бачать причини поспішності в питанні реструктуризації НАК "Нафтогаз України" навіть у нинішній геополітичній ситуації.
"НАК "Нафтогаз України" - це курка, яка знесла багато золотих яєць для тих, хто тримав її в золотій клітці, - вважає Олександр Нарбут. - І ці бенефіціари розуміють, що потрібно поспішати. Тому що енергетичні інтереси Російської Федерації сьогодні досить жорстко вступають в конфлікт з енергетичними інтересами Європи в частині володіння українською газовою інфраструктурою. Не ГТС, а саме інфраструктурою, включаючи ті сховища, які можуть стати елементом центральноєвропейського газового хаба".
Але не виключено, що всі наміри щодо реформування газового монополіста - це просто вигідний інформаційний фон для ведення переговорів у Москві. "Усі заяви щодо ліквідації та приватизації НАК "Нафтогаз України" мають популістський характер і покликані налякати російську сторону на газових переговорах, - вважає Юрій Корольчук. - Тому що для проведення IPO необхідні як мінімум три роки і повна оцінка активів компанії. Інакше це звучить абсурдно".
На думку учасників круглого столу, максимально сприятливим сценарієм для України був би прихід іноземних інвесторів, у тому числі - і у видобувну галузь. Негативним моментом - в даному випадку - стане зростання вартості енергоносіїв і тарифів для населення. Але таким чином енергоринок може перейти до європейських принципів функціонування.
Але як зазначив Юрій Корольчук, якби основні гравці європейського ринку - Gaz de France, E. On, Eni - були зацікавлені в придбанні НАК "Нафтогаз України" або його дочірніх компаній, то вони вже позначили б свою позицію.
Данило Нестеров
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас