Мінекономіки вважає основним фактором дефляції 0,4% у серпні здешевлення овочів і фруктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки вважає основним фактором дефляції 0,4% у серпні здешевлення овочів і фруктів

Казна та Політика
83
Міністерство економічного розвитку і торгівлі вважає основним фактором дефляції 0,4% у серпні здешевлення овочів і фруктів.
Про це йдеться в повідомленні Мінекономіки.
"Найбільший вплив на формування дефляційної динаміки серпня, як і в липні, мало сезонне здешевлення продуктів харчування (на 1,4%)", - сказано в повідомленні.
Зокрема, за даними міністерства, в серпні овочі подешевшали на 25,6% і фрукти - на 11,5%.
Серед непродовольчих товарів у серпні спостерігалося зниження цін на товари довгострокового користування (аудіотехніка, фотоапаратура, обладнання для обробки інформації) на 0,3%, а ціни на пальне залишалися стабільними.
Мінекономіки зазначає, що стабільність валютно-курсової ситуації була чинником, що сприяв стримуванню інфляції в серпні.
Іншими антиінфляційними факторами міністерство називає збільшення обсягу депозитів населення в банках і збалансовану бюджетну політику уряду.
Водночас через збільшення вартості складових витрат на виробництво в серпні продовжилося зростання цін на хліб і хлібопродукти (на 0,7%).
Також в серпні спостерігалося зростання цін на м'ясо та м'ясопродукти (на 3,3%), молоко (на 1,4%), вершкове масло (на 2%), сири (на 2%), яйця (на 4, 1%).
Тарифи на житлово-комунальні послуги в серпні підвищилися на 0,5%, в той же час тарифи на електроенергію залишалися незмінними, як і ціни на природний газ для населення.
Факторами ризику з точки зору подальшої інфляційної динаміки Мінекономіки називає ситуацію на зовнішніх продовольчих ринках і високу волатильність світових цін на нафту.
Як повідомляло агентство, Національний банк пов'язує дефляцію 0,4% у серпні зі здешевленням овочів і фруктів.
У серпні дефляція склала 0,4%, за січень-серпень споживчі ціни зросли на 4,1%.
У 2010 році інфляція склала 9,1%, в 2009 році - 12,3%.
Кабінет Міністрів прогнозує інфляцію 8,9% в 2011 році.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас